avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1245 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... juridic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

juridic

Va salut socrul meu lucreaza la o societate din capitala.Aceasta a intrat in faliment de mai mult timp si in imposibilitate de plata a salariilor.Din luna iulie nu a mai fost remunerat refuzindu-i-se si demisia.A cerut cartea de munca de la unitatea unde executa serviciu si i s-a spus sa mearga la bucuresti sa si-o ia.Ce trebue sa faca pentru a-si recupera banii neincasati pe lunile care au trecut.Unde se poate interesa daca i s-a platit contributiile catre stat si ce se intimpla daca lasa demisia pe masa si nu se mai prezinta la serviciu tinind cont ca este navetist si mai are un copil la liceul pedagogic de intretinut si nu are nici un alt venit.Adeverinta de salariat se elibereaza cu salariul realizt fara sa se specifice NEINCASAT.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:29, 11 Ianuarie 2012
Sa se adreseze cu o sesizare scrisa catre ITM, in care sa specifice toate aceste aspecte si sa solicite un raspuns raportat la problema sa. Nimeni nu-l poate obliga sa ramana, daca vrea sa demisioneze.
In conformitate cu dispozitiile legii nr. 85 din 2006 privind procedura insolventei salariatii sunt inscrisi in mod automat in tabelul creditorilor, creantele salariale fiind creante garantate. Daca isi da demisia inceteaza raportul de munca, insa creanta ramane deoarece s-a nascut in timpul existentei contractului de munca.
ITM-ul nu se ocupa de gestionarea bugetului de stat ... el se ocuoa numai cu aspecte legate de relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca ...

Angajatorul este obligta sa va inregistreze demisia , in caz contrar poate fi sanctionat contraventional de catre ITM....
Daca va refuza inregistrarea demisiei, aveti posibilitatea de a o trimite prin posta cu confirmare de primire.

Salariatul poate demisiona fara preaviz in situatia in care angajatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin c.i.m. - art.81 alin.7 C.mun. ... In acest caz, mentionati in cererea de demisie aspectul neplatii salariului , fapt ce va da dreptul sa demisionati fara preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia fara preaviz filiceii18 filiceii18 seful meu face abuz de functie te umileste cat de mult si des poate,el are intotdeuna dreptate chiar daca de fapt tu esti cel care are,tipa la tine din orice ... (vezi toată discuția)
Art 55 b vladuro vladuro Buna Seara.Am si eu o mica problema va rog din suflet sa-mi raspundeti,maine la ora 07:00 trebuie sa iau decizia.Lucrez de 2 ani de zile la o firma si m-am ... (vezi toată discuția)
Drepturile unui angajat Andreea4flo Andreea4flo Buna ziua,am o problema, anul trecut am terminat facultatea si mi-am depus actele la somaj, nu am apucat sa iau nimic deoarece m-am angajat ,patronii m-au luat ... (vezi toată discuția)