Buna ziua,
V-as fi recunoscunoscatoare daca ati putea sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea problema.
Incepand cu anul 2005 am fost asociat 50 % intr-o firma din Romania,ceilalti 50% apartinand cuiva din familia mea. In 2008 am plecat din tara si in toamna lui 2011 am facut la notar cesiunea partilor sociale,actele au fost semnate si inregistrate la notar . Insa celalalt asociat nu s-a obosit sa inregistreze acest act la Registrul Comertului si sa modifice actul contitutiv. Intre timp, firma a acumulat datorii in principal catre stat.
Inrebarea mea este urmatoarea:
In conditiile de mai sus, in cazul in care se intampla ceva cu celalalt asociat sau in care firma e declarata insolvabila, exista riscul ca eu sau sotul meu - ne-am casatorit in 2010 si el nu a fost implicat niciodata in aceasta firma -sa fim obligati sa platesc datoriile acesti firme catre creditorii ei sau catre statul roman?
Atata timp cat ati detinut legal calitatea de asociat veti raspunde cu privire la activitatea societatii intrucat prin aceasta calitate aveati, cel putin teoretic, acces la toate documentele societatii.
Conform prevederilor legii nr. 26 din 1990 orice mentiune cu privire la organizarea unei societati se inregistreaza in termen de 15 zile de la data hotararii ei. Administratorul unei societati are ca obligatie sa aduca la indeplinire hotararile AGA, daca administratorul nu a adus la indeplinire hotararea AGA prin care dvs. ati cesionat partile sociale este culpa sa direct si aveti sanse sa fiti exonerata de la raspundere, insa va trebui sa faceti dovada.
Art. 73 alin. 1 lit. d) din legea nr. 31/1990 privind organizarea si functionarea societatilor comerticiale prevede ca administratorul raspunde de exacta indeplinire a hotararilor AGA. Daca sunt mai multi administratori raspund in solidar.