avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Raspundere disciplinara
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Raspundere disciplinara

Buna ziua!
Sunt membru al unei organizatii profesionale(Patronat) de 3 ani de zile,de la infiintare.Am respectat intotdeauna obligatiile prevazute in statut,inclusiv achitarea cotizatiei la zi.Mai mult,am participat activ la multe actiuni ale patronatului.Presedintele filialei locale are in ultima vreme o atitudine discretionara atat vi-a-vis de mine,cat si de alti colegi,asa incat nu ne sunt respectate drepturile de membrii.Din afirmatiile liderului local am dedus ca nici macar nu ne mai considera membrii,fara a avea un motiv concret.
Intrebarea mea este:care sunt raspunderile disciplinare,sanctiunile pe care le suporta conducerea unei filiale locale ale unei organizatii profesionale in situatia expusa mai sus?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:52, 12 Ianuarie 2012
Toate procedurile aplicabile unei asociatii sunt trecute si detaliate in statut dar si in regulamente interne si acolo unde se simte nevoia, chiar si in manual de proceduri care sa asigure o practica unitara acolo unde asociatia se duce mult in teritoriu prin multe filiale.
Pentru inceput recititi toate aceste materiale ale organizatiei dumneavoastra, daca exista si poate gasiti acolo solutia.
Pentru o organizatie mare ar trebui sa fie statutata o comisie de etica care sa rezolve aceste divergente pe care eu ma limitez a le cataloga pentru inceput doar " de opinie".
Cat despre sanctiuni, acestea pot merge de la mustrare pana la revocarea din functie dar tot acea comisie de etica trebuie sa sustina printr-o hotarare, cele afirmate de dumneavostra.
Eu am statutul Patronatului local,l-am studiat amanuntit,dar nu am gasit decat un singur articol pe care vi-l voi expune aici:
"Nulitatea hotararilor Adunarii Generale
1.Hotararile AG contrare legii,actului administrativ sau dispozitiilor cuprinse in statut pot fi atacate in justitie de catre oricare din membrii Patronatului care nu au luat parte la AG sau au votat impotriva si au cerut sa se mentioneze aceasta in procesul verbal de sedinta,in termen de 15 zile de la data cand au luat la cunostiinta despre hotarare sau de la data cand a avut loc sedinta,dupa caz.
2.Cerea in anulare se introduce la instanta judecatoreasca in circumscrptia careia Patrontul isi are sediul."
Acest articol din statutul local il regasim si in Legea patronatelor ,lege care a stat la baza constituirii statutului.
Mentionez ca "excluderea" mea din randul membrilor patronatului local a fost verbala,nicidecum scrisa,nu a fost discutata vreodata in cadrul vreunei sedinte,nu mai vorbesc de AG.Cu toate acestea,sunt tratata ca un "nemembru".In ciuda faptului ca am depus o adresa scrisa catre presedintele patronatului local in urma cu 30 de zile in legatura cu luarea unei decizii in legatura despre calitatea mea de membru,nu am primit nici un raspuns.
Este vorba de o chestiune etica ,asa cum ati afirmat si dvs.Aceasta "sanctiune" mi s-a aplicat,asa cum am afirmat,verbal si absolut gratuit,nejustificat,subiectiv
Nu exista o comisie de etica in cadrul filialei locale si nici la nivelul board-ului national.
Asadar,din cate se observa,statutul si organizarea patronatului nu a prevazut raspunderi disciplinare decat ptr. membrii,nu si ptr. abuzurile conducerii.In aceste conditii,cum ar trebui sa procedez,totusi ptr. a-mi redobandi un drept incalcat?
Pentru ca nu e scrisa, cred ca trebuie sa va considerati inca membru, participati la activitati, platiti cotizatie. La prima adunare generala a filialei care ar trebui sa fie acum la inceput de an , cred, ridicati aceasta problema. Tineti legatura si cu ceilalti membrii care spuneti ca au patit-o la fel. Numai daca aveti ceva scris sau daca nu sunteti primita la adunarea generala cu drepturi depline, atunci puteti actiona in justitie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Înființare filiala zsooky zsooky Bună ziua, Este o asociație înființată în 1999. În 2001 a avut loc o Adunare Generală extraordinară și a fost adoptată cu unanimitate de voturi ... (vezi toată discuția)
Sanctiune disciplinara mmarianne mmarianne Buna ziua, Firma la care lucrez este organizata intr-o filiala, cu 6 sucursale. Exista un dir gen al filialei, aparat propriu al filialei si directori de ... (vezi toată discuția)
Suspendare si retragere asociatie din cadrul unei federatii madalina bobeica madalina bobeica Buna dimineata, In situatia in care o federatie care este constituita din 5 structuri (asociatii fondatoare a federatiei in discutie) doreste suspendarea ... (vezi toată discuția)