Sunt mai multe criterii de atribuire de care instanta va tine cont. Imobilele se impart in natura pe cat e posibil, iar daca nu se poate , se atribuie uneia din parti (care are o cota mai mare si care poate achita sulta celuilalt) sau care nu are locuinta etc . In cauza dvs. sunt doua locuinte , ele se vor imparti cate una fiecarei parti .Numai daca partile se inteleg se pot atribui ambele locuinte unuia singur.
Partajul succesoral poate fi facut asa cum doresc mostenitorii, daca acestia reusesc sa ajunga la o intelegere. Daca nu reusiti sa ajungeti la un acord cu mama dumneavoastra, puteti apela la un mediator care poate sa va ajute in acest sens.
Este util sa stiti ca, în situatia în care ajungeti la un acord prin mediere, acesta poate fi depus la instanta de judecata competenta, chiar si inainte de termenul stabilit, pentru incuviintare. Odata cu depunerea acordului la instanta, cel care a achitat taxa judiciara de timbru (3%) poate solicita restituirea acesteia.
O seara placuta!
Buna ziua
Pe scurt, daca initiativa medierii o sa va apartina, mediatorul va fi cel care, la solicitarea dumneavoastra, o va invita pe mama dumneavoastra la informare si acceptarea medierii. In acest sens, mediatorul poate face orice demers legal pe care il considera necesar (art. 43 Legea 192/2006). Daca invitatia este acceptata, partile beneficiaza in cadrul procedurii de mediere de abilitatile mediatorului in reluarea comunicarii, a dialogului constructiv, de facilitare in negocierea intereselor legitime pe care partile le au, de ajutor in depasirea momentelor de impas din timpul procedurii. Adica, mediatorul va aplica tehnicile de mediere potrivite pentru a se ajunge la un rezultat care sa satisfaca maxim posibil fiecare parte din conflict.
In ce priveste estimarea sanselor de acceptare a invitatiei, aceasta depinde de multi factori, de aceea este dificil sa va dau un raspuns cert. Insa, avand in vedere faptul ca informarea privind medierea este gratuita, eu cred ca exista sanse ca mama dumneavoastra sa nu refuze.
In privinta costurilor pot sa va spun doar ca, onorariul mediatorului se stabileste, in functie de complexitatea conflictului, impreuna cu partile, poate fi negociat, nu este impovarator pentru parti si este suportat in mod egal de fiecare parte, daca acestea nu decid altfel. Cu alte cuvinte, acest aspect depinde de fiecare mediator si client in parte.
Pentru mai multe detalii puteti sa consultati un mediator (gasiti Tabloul mediatorilor pe site-ul www.cmediere.ro), sau puteti sa va informati accesand paginile de specialitate aflate pe internet (site-uri, blog-uri).
O zi pălacuta!