avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Aplicare TAXA AUTO 2012
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Aplicare TAXA AUTO 2012

Buna seara,

Va prezint un caz concret legat de noua lege in domeniul auto (taxa de poluare 2012) pentru o masina produsa in anul 2003, cu prima inmatriculare in Romania in anul 2005 (s-a platit TVA in vama) si o prima transcriere de proprietate in anul 2009 (cand NU s-a mai platit nicio taxa).

Sirul evenimentelor incepute a se derula este:

Pasul 1. Contract vanzare cumparare datat: 08/01/2012.
Pasul 2: Certificat de atestare fiscala pt. radiere eliberat de DITL (directia de taxe si impozite) pt. vanzator cu data de azi 11/01/2012
Pasul 3(urmeaza): Programare RAR a cumparatorului in data de 19/01/2012 pt. certificatul de autenticitate.
Pasul 4(urmeaza): Inmatricularea pe numale cumparatorului in data de 20/01/2012

IMPORTANT: In cazul in care cumparatorul va fi informat ca trebuie sa plateasca taxa conform legii 2012, imi va returna masina (asa ne-am inteles). #-o


Intrebari:
1. Sub incidenta carei legi va intra aceasta tranzactie?

2. Daca cumparatorului i se va solicita TAXA calculata dupa legea din 2012, vanzatorul poate reveni la DITL pentru a ramane proprietarul masinii?

3. Ce alta varianta legala exista pentru a pastra dreptul de proprietate (respectiv nu se achita taxa 2012) dar se transfera dreptul de folosinta si sarcinile financiare.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri. =D>
Cel mai recent răspuns: cimpam , utilizator 10:44, 12 Ianuarie 2012
buna cu parere de rau iti spun ca taxa intra in vigoare de sambata ,adica vineri 13 ianuarie e ultima zi in care nu se aplica, intra pe ministerul mediului si ai sa gasesti ca deja au stabilit metodologia de aplicare a legii si e scris


La propunerea Ministerului Mediului şi Pădurilor, Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, 11 ianuarie 2012, Hotărârea de Guvern privind normelor metodologice de aplicare a Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Normele metodologice reglementează anumite elemente cu caracter general cuprinse în Lege, fiind detaliate şi unele noţiuni privitoare la modalităţile de aplicare a acesteia.
Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a apărut marţi, 10 ianuarie 2012, în Monitorul Oficial al României şi va intra în vigoare, în data de 13 ianuarie 2012, conform Normelor de tehnică legislativă prevăzite de Legea 24/2000. Tot de la această dată, Legea va putea fi şi aplicată întrucât au fost aprobate şi Normele care reglementează aplicarea acesteia.

Noua taxă se aplică numai maşinilor care se înmatriculează începând din 13 ianuarie 2012, dată la care intră în vigoare noua Lege.

Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.

Potrivit legii care are la bază principiul “poluatorul plăteşte“, taxa de poluare va fi plătită, o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România. Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, după ce intră în vigoare această lege.

Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită. Aceasta se calculează pe baza unor criterii obiective (tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare), luând în considerare şi deprecierea autoturismului.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule elimină discriminarea indirectă menţionată în hotărârile Curţii Europene de Justiţie, în cele două cauze care au avut ca obiect interpretarea Art. 110 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene. Ca urmare a hotărârilor Curţii Europene de Justiţie, statul român a fost obligat să ia măsuri pentru a elimina discriminarea indirectă în privinţa plăţii taxei auto. Hotărârea Curţii Europene de Justiţie în Cauza C 402/09 Tatu spune că taxa auto produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României, în comparaţie cu autovehiculele de ocazie având aceeaşi vechime şi aceeaşi uzură care se vând pe piaţa naţională avea în vedere prevederile OUG 50 din 2008, în forma sa iniţială, ţinând cont că, în acea perioadă, au plătit taxa de primă înmatriculare numai cei care au adus din străinătate maşini second-hand .
Multumesc, dar raspunsul este prea general, pentru intrebarile punctuale (3 la numar) din cazul meu CONCRET.

Fiecare pas din aceast "caz concret" are un termen LEGAL de finalizare:
-scoaterea din evidenta DITL pt. vanzator, respectiv introducerea in evidenta DITL pentru cumparator trebuie sa se realizeze in 30 de zile (asta fara sa platesti amenda).
-certificatul de autenticitate RAR e valabil si el 30 de zile.

Mai revin cu o abordare si consideram 2 persoane care au cumparat o masina in aceeasi zi si care au toate acetele necesare pt. inmatriculare datate 8/01/2012 (presupuneam ca le-au facut in aceeasi zi pentru a simplifica exemplul):

Persoana 1: se prezinta VINERI 13/01/2012 la DITL sa-si inscrie auto pe rol si apoi in secunda 2 este la serviciul inmatriculari unde isi ia talon si numere. Astfel aceasta persoana NU PLATESTE TAXA.

Persoana 2: se prezinta LUNI 16/01/2012 la DITL sa-si inscrie auto pe rol si apoi in secunda 2 este la serviciul inmatriculari unde isi ia talon si numere. Aici i se pune frana, tu trebuie sa platesti, ca nu ai putut ajunge vineri, in ce baza se decide ca PLATESTE TAXA????? . Nu e aberant???

Aici as vrea o parere avizata, oameni care stiu exact cum se aplica legea. Din punctul meu de vedere ambele persoane sunt in termenul legal de "implementare" a transferuslui de proprietate care s-a realizat efectiv pe data de 08/01/2012 cand legea 2012 nu se aplica.

Sa ma corecteze cei care stiu, e important ca poporul sa afle exact ce conteaza, data documentelor sau data cand ajunge fiecare la ghiseu.


Multumesc.

si eu am programare la rar pe 13....
o sa platesc ? daca merg sami iau numere tot pe 13
va rog sa- mi raspundeti !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noua taxa auto cine o plateste? catalin bratianu catalin bratianu referitor la noua taxa care priveste masinile inmatriculate in ro pana in 2007 de catre cine va fi platita? VANZATOR SAU CUMPARATOR? (vezi toată discuția)
Timbru de mediu pentru dacia - 2 gigelas gigelas O masina Dacia Logan 1.9,a fost inmatriculata prima data in 2004. Pe atunci,nu exista nicio taxa pe poluare. In ianuarie 2013,proprietarul a vandut-o,iar ... (vezi toată discuția)
Taxa prima inmatriculare messyol messyol daca masina a fost inscrisa in septembrie 2009 mai platesc taxa de prima inmatriculare daca e instrainata (vezi toată discuția)