O masina Dacia Logan 1.9,a fost inmatriculata prima data in 2004. Pe atunci,nu exista nicio taxa pe poluare.
In ianuarie 2013,proprietarul a vandut-o,iar cumparatorul a fost obligat sa achite taxa pe poluare,conform Legii nr.9/2012.
Din punct de vedele al legislatiei in vigoare la acea data,asa stipula legea...
Insa,acum,avand in vedere ca Legea nr.9/2012 a fost declarata ilegala,este posibil sa se recupereze taxa pe poluare platita pe 18.01.2013 ?
Va multumesc.
Bună ziua,
De regulă nu pot acorda o notă de garanție privind succesul.
Însă potrivit jurisprudenței cred că pe o scară de la 1 la 10 șansele sunt 8,7.
Credeti ca ar trebui doar nelegalitatea legii in baza careia s-a achitat suma,ori ar trebui sa invoc si normele europene ?
Ar fi posibil sa invoce ANAF prevederile OUG nr.9/2013 - care au intrat in vigoare dupa data cumpararii auto (cca.15.03.2013) ? Nu ar fi o plicare retro ?
Va multumesc.
In ianuarie 2013 nu cred ca acel cumparator a platit taxa de poluare asa cum era prevazuta in L9/2012, ci cred ca a platit timbrul de mediu care se plateste si in prezent.
Am in fata decizia de calcul emisa de ANAF.
"Ca urmare a cererii dvs.inregistrata la organul fiscal sub nr....din data de ....,prin care ati solicitat calcularea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule,in conditiile prevazute de art.4 din Legea nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule,pentru autovehiculul Marca Dacia Tip.... Categ.Auto N1,Norme poluare E2,...... data primei inmatriculari 15.Oct.2004,din aplicarea elementelor de calcul prevazute de Legea nr.9/2012,a rezultat...." (6596 lei).
Deci este vorba de Legea nr.9/2012.
Este posibila o astfel de actiune,pentru restituirea taxei,platite in aceste conditii ?
Va multumesc.
L9/2012 a fost declarata nelegala de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene, iar ceea ce s-a platit in timpul legii nelegale trebuie restituit. Pana chiar si OUG 1/2012 care a suspendat obligatia achitarii taxei de poluare pana la 1 ianuarie 2013, stabilea ca toti contribuabilii care au achitat taxa pentru emisiile poluante ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate in perioada 13 ianuarie – 31 ianuarie 2012 au dreptul la restituirea acesteia.
L9/2012 fiind contrara art.110 din TFUE este clar ca si ceea ce s-a platit dupa 1 ianuarie 2013 trebuie restituit tinand cont ca taxa a fost retinuta in temeiul aceleiasi legi nelegale.
Timbru de mediu
Robert.G.
Am cumparat o masina în 2015 și am plătit timbrul de mediu.Fostul proprietar plătise și el o taxă de poluare sau de prima inmatriculare pe care a ... (vezi toată discuția)