avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Urgent nevoie de ajutor: Dovada plata sulta prin posta ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Urgent nevoie de ajutor: Dovada plata sulta prin posta cu confirmare de primire

Buna ziua!
Va rog sa imi oferiti un sfat in legatura cu urmatoarea speta: In urma procesului de partaj ca urmare a divortului, mie mi-a revenit apartamentul, urmand sa platesc fostului sot o sulta. La sfatul avocatei si in necunostinta de cauza, am pus banii la posta pin mandat postal cu confirmare de primire, si nu prin notar sau executor. Acum vreau sa vand apartamentul, am facut cadastrul, dar imi apare ipoteca legala pentru fostul sot. Pentru a radia ipoteca mi s-a spus la cadastru ca fie aduc o declaratie notariala a lui cum ca a primit banii (ceea ce e imposibil), fie merg la un executor sa imi faca un proces verbal in baza chitantei de la posta. La executor mi-a spus ca nu poate face proces verbal si ca banii trebuiau trimisi neaparat prin el de la inceput, singura solutie fiind sa ma adresez instantei. Cumparatorii apartamentului vor neaparat sa il ia luna aceasta si nu am timp sa astept un alt proces, chiar si pentru cateva luni....Ce posibilitate exista ca sa mi se recunoasca plata la cadastru si sa imi radieze ipoteca? Oare ma poate ajuta un executor in vreun fel sa rezolv mai repede fara a-l implica pe fostul sot, care ar face tot posibilul sa imi puna bete in roate daca isi da seama ca depind de semnatura lui? Mentionez ca am semnatura lui pe confirmarea de primire de la posta. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 18:06, 12 Ianuarie 2012
Daca va grabiti trebuie sa luati legatura cu fostul sot , sa lasati vechile polemici si sa-l rugati sa dea o declaratie ca a primit banii. Altfel sigura solutie e procesul prin care sa se constate ca sulta s-a achitat , se va judeca la primul termen dar stiti cum sunt termenele si pana se redacteaza hotararea si ramane definitiva mai trec cateva luni .Trebuia sa-l chemati la executor.
Prin executor judecătoresc se face o notificare, prin care i se cere să se prezinte sau să dea o declaraţie notarială, cum că a luat sulta.Chiar prin citare în ziar, poate fi chemat.
Sau judecată, procedură necontencioasă
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@liviclau
Din pacate, ati fost sfatuit prost de toata lumea. Pt a radia sulta din cartea funciara aveti nevoie de un act autentic: declaratie la notar, PV emis de executor privind consemnarea sumei sau hotarare judecatoreasca.
Intelegem ca fostul sot nu doreste sa mearga la notar, este exclus ca executorul sa faca un act retroactiv, ilegal, ramane doar hotararea judecatoreasca, care poate fi de constatare a platii sau de constatare a prescriptiei platii (depinde cat timp a trecut de la scadenta).
Chiar daca intentati acum actiune, va dura.
Totusi, cumparatorii pot fi de acord cu existenta sarcinii in cartea funciara si pot cumpara asa, urmand sa se radieze sulta in urma obtinerii hotararii judecatoresti. In acest sens, puteti introduce pact comisoriu in contractul de vanzare-cumparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament cu sulta mirceampk mirceampk Buna ziua, As dori sa-mi cumpar un apartament prin credit imobiliar. Proprietara vrea un avans de 10.000 de euro deoarece are o sulta pe care trebuia sa ... (vezi toată discuția)
Radiere sulta din cartea funciară tinu78 tinu78 In februarie 2010 in urma unui hotărâri judecătorești sa stabilit plata sultei pentru 5 persoane dintre care si bunica mea care in 2012 a decedat, 2 ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu sulta ion panaite ion panaite Buna ziua tuturor ! As dori si eu un ajutor va rog. Am divortat in anul 2000 iar divortul s-a facut in lipsa pentru ca fosta sotie a plecat pur si ... (vezi toată discuția)