As dori sa-mi cumpar un apartament prin credit imobiliar.
Proprietara vrea un avans de 10.000 de euro deoarece are o sulta pe care trebuia sa i-o plateasca fostului sot. Eu am banii de avans dar pt restul trebuie sa fac un credit ipotecar.
Problema este ca proprietara zice ca fostul sot nu vrea sa se prezinte la notar sa ia acesti bani. In plus proprietara a depasit termenul la care trebuia sa achite sulta.
Proprietara mi-a mai zis ca daca vom incheia acest antecontract, va rezolva prolema cu sulta in maxim o luna, mai exact vom merge la notar pt antecontract, dupa care mergem la un executor judecatoresc pt notificarea sotului, dupa care se deschide un cont pe numele sotului si se vor depune banii in acel cont si in maxim o luna se va radia sulta.
Am incercat sa vorbesc cu un notar care mi-a zis ca este cam riscant fara semnatura sotului.
Rugamintea mea este sa-mi spuneti ce probleme as putea avea in cazul in care ma hotaresc sa-l cumpar. Exista riscul sa pierd avansul? Sau sa fiu purtat prin tribunale pt a recupera avansul?
Cum ar putea impiedica fostul sot efectuarea tranzactiei?
exisat riscul sa pierdeti avansul, ar trebui trecuta in antecontract o perioada de timp de circa 3 luni pana la achitarea integrala a apartamentului, asta ca sa aveti o marja in care sa se poata rezolva eventualele probleme care pot aparea din cauza sotului proprietarei, apoi si creditul la banca dureaza cam o luna pana vi se acorda mai ales ca este un caz aparte. procedura pe care v-a prezentato proprietara este perfect corecta, banii de avans se depun in un cont pe numele fostului sau sot acesta este notificat de catre un executor , si in final ipoteca esteradiata, ar trebui sa discutati si cu un executor ca sa va expuna clar care este procedura si mai ales cat direaza.
Inainte sa va apucati de antecontract si sa platiti avansul, interesati-va la un executor judecatoresc si la un birou de cadastru/intabulare sa aflati exact cat dureaza fiecare operatiune.
Procedura ofertei reale este corecta, executorul judecatoresc ii va consemna sotului sulta intr-un cont si va intocmi un proces-verbal, din punctul acesta de vedere este ok. Doar ca dureaza ceva, pt ca procedura e mai lunga: intii este chemat sotul, daca nu vine sa ridice banii apoi i se consemneaza, trebuie sa va spuna executorul cam cat dureaza.
Dupa plata sultei prin oferta reala, trebuie radiata din cartea funciara, operatiune care poate dura ( puteti intreba si direct la OCPI), ca sotia sa isi intabuleze pe numele ei dreptul de proprietate.
Intelegem ca exista deja cadastru, daca nu, mai dureaza si asta.
Sa nu depasiti in total timpul alocat pt obtinerea creditului si sa pierdeti avansul ( greu de crezut ca il veti mai recupera).
Oricum, fostul sot al proprietarei nu are cum sa va impiedice sa cumparati imobilul.
Ma gandeam ca fostul sot ar putea reusi sa impiedice vanzarea deoarece a expirat termenul la care proprietara trebuia sa ii achite sulta.
Nu poate percepe dobanda (eventual una aberanta) pentru banii care i se cuveneau? Sau sa o dea in judecata daca nu se inteleg asupra penalitatilor si astfel sa se mareasca perioada in care l-am putea cumpara?
ar trebui in primul rand sa ii solicitati vanzatoarei un extras de informare din care sa va rezulte ca in afara de aceasta sulta nu mai exista si alte sarcini cu privire la imobil.
Apartament cu sulta
MelindaH
Am vrut sa achizitionez in luna iunie 2010 un apartament care avea o sulta pe care proprietara trebuia sa i-o dea fostului sot, care nu era de gasit. Am facut ... (vezi toată discuția)