avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA Masura 141 pt apicultura cod caen 0149
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA Masura 141 pt apicultura cod caen 0149

Buna ziua !

Anul trecut am reusit sa imi deschid PFA apicultura si sa obtin fonduri europene nerambursabile , masura 141, as dori sa stiu daca:
1. fondurile obtinute trebuie trecute in registru incasari si plati ;
2. se plateste impozit la activitatea ce o prestez ?
3. avand in vedere ca nu mai sunt angajat si am doar PFA-ul trebuie sa platesc contributii la stat ? care sunt obligatorii, cum se platesc si daca exista o limita minima si maxima care trebuie achitata ?
4. va rog sa imi confirmati daca trebuie sa depun declaratia 200, 230 si 392 b , avand in vedere ca nu sunt platitor de TVA .

Va multumesc anticipat,

M.
Cel mai recent răspuns: Mariralu , utilizator 13:53, 16 Mai 2014
Cei cu 0149 vindeti doar procesatorilor sau achizitorilor. Vindeti deci en gros. Cand vindeti en gros, dati marfa cu factura iar daca primiti banii pe loc, taiati chitanta iar daca primiti banii prin banca, dovada se face cu extrasul de cont, care se inregistreaza in registrul-jurnal de incasari si plati.
1. Ati luat utilaje cu banii primiti? Toate achizitiile de mijloace fixe ce depasesc 1800 lei se calculeaza amortizarea si numai asta se trece in contabilitate anual
2. Da. Se plateste 16%. Completati registrul de care spuneati
3. Contributia la sanatate o platiti obligatoriu la venitul obtinut lunar dar nu mai putin decat salariul minim pe economie. La fel e si cu asigurarea pentru pensie(mergeti la ei si intrebati si faceti si contract de asigurat)
4. Se depune declaratia 200. Declaratia 230 e folosita daca vreti sa directionati 2% din impozitul platit la stat catre un ong ales de dumneavoastra. Deci e facultativa depunerea ei. Declaratia 392b e pentru platitorii de tva
Declaratia 392B este pentru persoane neinregistrate in scopuri de TVA [ link extern ]

Conform prevederilor art. 42, lit. k) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in intelesul impozitului pe venit, veniturile din agricultura si silvicultura, cu exceptia celor prevazute la art. 71 sunt venituri neimpozabile.
Potrivit punctului 9 din HG 44/2004 privind Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in categoria veniturilor din agricultura si silvicultura considerate neimpozabile se cuprind:
-veniturile provenite din: cresterea animalelor si pasarilor, apicultura si sericicultura;
Deci sunt neimpozabile .... mai tb sa gasesc raspuns pentru contributii .

Multumesc oricum pentru intentie .

In loc de declaratia 230 vroiam sa spun 220 :) cea pentru venit estimat, avand in vedere ca este totul neimpozabil ...
Referitor la plata contributiilor de sanatate, legea zice clar se plateste .... cota parte din veniturile impozitabile, categorie din care apicultura face exceptie, deci.........
Dupa vreo 2 luni , am primit raspuns oficial de la ANAF , pe scurt PFA apicultura nu trebuie sa depuna nicio declaratie, cel putin nu la ANAF ( 200, 392, etc. ) , mai raman doar contributii.
Buna. Poti te rog sa-mi trimiti si mie pe privat raspunsul celor de la Anaf ca nu trebuia depuse declaratiile 200, 392

Merci!

Alte discuții în legătură

Miere vanduta direct de apicultor, cum facturez? se plateste impozit 16%? mariusghitoiu mariusghitoiu Buna ziua, Tatal meu este apicultor cu PFA, prin intermediul caruia a accesat masura MASURA 141 acum 3 ani. In acest context am/are urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Impozit apicultura gabi.b gabi.b conform codului fiscal 12) La calculul profitului impozabil, următoarele venituri sunt neimpozabile până la data de 31 decembrie 2006: c) veniturile ... (vezi toată discuția)
Venit scutit la plata impozitului pe venit savuadrian63 savuadrian63 - pfa-urile cu obiectul principal de activitate : cultura cerealelor-arenda (cod caen 0111) sunt scutite de la plata impozitului pe venit ? - daca da/nu ... (vezi toată discuția)