avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Miere vanduta direct de apicultor, cum facturez? Se ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Miere vanduta direct de apicultor, cum facturez? Se plateste impozit 16%?

Buna ziua,

Tatal meu este apicultor cu PFA, prin intermediul caruia a accesat masura MASURA 141 acum 3 ani.

In acest context am/are urmatoarele nelamuriri:

1. Mierea vanduta (atat en-gros cat si in cantitati mici (1-10 kg) se impoziteaza?
In caz afirmativ cu cat?

2. Indiferent de raspunsul de la 1) cum se procedeaza din punct de vedere legal pentru ca clientul sa poata introduce in contabilitate achizitiile (trebuie sa taie facturi? se poate face borderou de achizitie si
pentru 1kg ?)

Va multumesc,
Marius G.
Cel mai recent răspuns: ContSters199263 , utilizator 12:29, 22 Mai 2012
1.Da , pentru ca este un venit. In cazul PFA daca veniturile depasesc 8468 RON se platesc 31.5% pensie, 5.5% CASS si 16% impozit pe venit. Atentie se plateste la diferenta intre venituri si cheltuieli.
2.La PFA se lucreaza obligatoriu cu facturi.
o sa il contrazic pe d-nul George referitor la impozitul pe venit!Cf. Cod fiscai:
ART. 42 Venituri neimpozabile
k) veniturile din agricultură şi silvicultură, cu excepţia celor prevăzute la art. 71
Norme metodologice
Art. 42 k)

9. În categoria veniturilor din agricultură şi silvicultură considerate neimpozabile se cuprind:

- veniturile realizate de proprietar/arendaş din valorificarea în stare naturală a produselor obţinute de pe terenurile agricole şi silvice, proprietate privată sau luate în arendă. Începând cu data de 1 ianuarie 2009 sunt impozabile veniturile băneşti realizate din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială ori către alte unităţi, pentru utilizare ca atare.

- veniturile realizate de către persoane fizice asociate în forme de proprietate asociative prevăzute de art. 26 din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr.18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, din valorificarea direct sau prin intermediul formelor de proprietate asociative respective a produselor silvice, în condiţiile legii;

- veniturile provenite din: creşterea animalelor şi păsărilor, apicultură şi sericicultură;

- veniturile obţinute de persoanele fizice din valorificarea în stare naturală, prin unităţi specializate, cum ar fi centre sau puncte de achiziţie, a produselor culese sau capturate din flora şi fauna sălbatică.

10. Se consideră în stare naturală: produsele agricole obţinute după recoltare, masa lemnoasă definită potrivit legislaţiei în materie, precum şi produsele de origine animală, cum ar fi: lapte, lână, ouă, piei crude şi altele asemenea, plante şi animale din flora şi fauna sălbatică, cum ar fi: plante medicinale, fructe de pădure, ciuperci, melci, scoici, şerpi, broaşte şi altele asemenea.

cand depuneti decl 200 sa aveti grija sa specificati la rubrica de venituri,,din apicultura'',restul,sanatate,CAS,trebuie platite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hg 150/2011-impozit din agricultura rompell rompell HG 150/2011,Art. 42 k) 9. În categoria veniturilor din agricultură şi silvicultură considerate neimpozabile se cuprind: - veniturile realizate de ... (vezi toată discuția)
Pfa Palelisabeta Palelisabeta Buna ziua. Va rog să+mi spuneţi dacă este adevărat că veniturile din agricultură pentru PFA , Intr. familiale şi Intr. Individuale sunt scutite de ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit pfa kirakiralina kirakiralina Am auzit cum ca daca veniturile realizate sunt din apicultura, ar exista scutire de impozit.Am cautat pe net si nu m-am lamurit daca mai e sau nu in vigoare ... (vezi toată discuția)