avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Uz de fals- se poate invoca in aces caz?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Uz de fals- se poate invoca in aces caz?

Fostul sot se plimba in buzunar cu o hotarare judecatoreasca care a fost anulata de o alta hotarare judecatoreasca (de care el are cunostiinta deoarece a inceput o executare silita in temeiul ei, executare suspendata temporar de instanta). Prezinta aceasta hotarare agentilor de politie cu care vine la usa mea, care nu se descurca absolut deloc in aceste acte si imi pretind (in forta) sa ma supun unei hotarari care nu mai este in vigoare.
Doresc sa depun impotriva lui plangere penala pentru uz de fals, este posibil in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Doru Lup , Consilier juridic 15:18, 7 Februarie 2012
nu, deoarece sentinta respectiva nu este falsa. daca ea a fost desfiintata sau casata este suficient sa obtineti decizia de desfiintare / casare si sa o aratati organelor de politie. vor intelege dispozitivul acesteia din urma.
Revin cu intrebarea: folosirea unei hotarari judecatoresti care nu mai este in vigoare, pentru formularea de plangeri penale impotriva unei persoane cu invinutirea de nerespectare a unei hotarari judecatoresti, precum si solicitarea interventiei agentilor de politie pe baza unei hotarari care nu mai este valabila, se inscrie sau nu la uz de fals?

"Uzul de fals
Art. 291. - Folosirea unui inscris oficial ori sub semnatura privata, cunoscand ca este fals, in vederea producerii unei consecinte juridice,"

Nu este falsa respectiva sentinta. Pur si simplu nu este definitiva si irevocabila.
Faptul ca politistii vin la usa dvs. dand curs unei plangeri penale este alta poveste. Nu prea imi dau seama cum stau lucrurile si despre ce este plangerea pentru ca nu prea explicati.
Detalii caz:

In urma unui proces de divort s-a decis si un program de vizitare in favoarea tatalui, sa zicem Programul 1 (decizie definitiva si irevocabila). Peste 4 luni tatal a deschis un nou proces care a decis un nou program de vizitare, sa zicem Programul 2 (decizie definitiva si irevocabila).
Tatal a inceput procedura de executare silita a Programului 2, dar instanta a decis suspendarea provizorie a executarii silite pana la judecarea contestatiei la executare.
Tatal sustine ca daca nu poate pune in executare Programul 2, atunci vine la copil conform Programului 1, poveste cu care ameteste si politistii de patrula cu care vine la usa.


Din ce expuneti dvs. nu vad nici o infractiune: nici uz de fals, nici nerespectarea hotararilor judecatoresti.
Prima hotarare nu este falsa si nici nu s-a opus la vreo executare silita.
Iar politistii nu au de unde sa stie ca exista doua hotarari.

Alte discuții în legătură

Care decizie e valabila? laau laau Am urmatoarea situatie: In urma unui proces de divort s-a decis si un program de vizitare in favoarea tatalui, sa zicem Programul 1 (decizie definitiva si ... (vezi toată discuția)
Termenul de la care se poate cere executaea silita ? Krissia . Krissia . :(( Buna ziua. Am si eu cateva nelamuriri va rog. 1.Daca o hotarare a devenit definitiva si irevocabila de la data de 18.04.2005 tot aceasta este si data de la ... (vezi toată discuția)
Intrebare divort contralaura contralaura Buna ziua, am o intrebare, in urma procesului de divort mi-am urmarit dosarul pe www.portal.just.ro, unde am inormatia de mai jos: Solutie: Admite ... (vezi toată discuția)