avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Termenul de la care se poate cere executaea silita ?
Discuție deschisă în Executare silită

Termenul de la care se poate cere executaea silita ?

:(( Buna ziua. Am si eu cateva nelamuriri va rog. 1.Daca o hotarare a devenit definitiva si irevocabila de la data de 18.04.2005 tot aceasta este si data de la care poate fi pusa in executare silita ? Sau se considera data de la care s-a solicitat investirea cu titlu executor in situatia in care este vorba despre o alta data ulterioara ?
2.Tot data de 18.04.2005 de la care hotararea a devenit definitiva prin neexercitarea caii de atac, este si data de la care se poate solicita investirea cu titlu executor ? Din cate stiu eu de regula, legalizarea si investirea cu titlu executor se face cam la aceeasi data. Deci este posibil ca si in acest caz sa fie la fel, adica 18.04.2005. Si atunci pot sa afirm ca mi s-a executat silit o creanta prescrisa, fiind vorba de un teremen mai mare de 3 ani, ( si de cheltueili judecatoresti )?
3. Poate fi supusa procedurii de executare silita o hotarare care nu are semnaturile presedintelui, si ale judecatorului, ci doar ale grefierului ? Si care nu are pe ea mentiunea de titlu executor ? Eu stiu ca nu, dar astept un raspuns de la o persoana de specialitate.
4. Ce sume pot fi supuse executarii silite prin poprire pe salariu ? Cheltuielile judecatoresti pot fi supuse unei asememnea executari ? Mai ales daca vorbim de o hotarare data cu nerespectarea legii, si implicit nu datorez aceste cheltuieli judecatoresti ?
Va multumesc, :stunned:
Ultima modificare: Marți, 10 Februarie 2009
Krissia ., Alte profesii
Cel mai recent răspuns: Krissia . , Alte profesii 11:41, 13 Februarie 2009
1. Termenul de prescriptie curge de la data ramanerii definitive si irevocabila a hotararii. De la aceasta data ea poate fi pusa in executare silita.Investirea cu formula executorie poate fi considerata o punere in executare a sentintei si de la aceasta data incepe sa curga un nou termen de prescriptie de 3 ani. cand a fost aceasta data?
2. da. Nu este o regula, dar investirea nu se poate face pe o hotarare nelegalizata. Investirea se face odata cu legalizarea, sau oricand dupa aceasta.
3. Daca e legalizata si investita cu formula poate fi pusa in executare. Daca e legalizata nu se poate sa nu aiba semnatura judecatorului.
4. Sunt supuse executarii silite inclusiv cheltuielile de judecata si de executare.
Hotararea judecatoreasca ramine definitiva si devine irevocabila, fie la expirarea termenului de declarare a caii de atac, fie la data cind s-a solutionat ultima cale de atac. Nu are relevanta data cind s-a solicitat investirea cu formula executorie, care se poate face in interiorul termenului de prescriptie de 3 ani. Executarea silita se poate porni in trei ani de la raminerea definitiva sau irevocabila a sentintei. Sumele care pot fi urmarite pe calea executarii silite sint cele inscrise in titlul executor. Daca hotarirea judecatoreasca nu avea caracter executor, se putea face contestatie la executare, dar presupun ca este tardiv.
PAVEN FLORENTINA - Este vorba de o hotarare ramasa definitiva si irevocabila pe data de 18.04.2005. Executorul face un proces verbal in data de 08.04.2008, dar trimite la executare prin poprire din salariu, la fostul meu loc de munca, in luna iulie 2008. Este vorba de o hotarare care NU ESTE SEMNATA DE PRESEDINTE SI NICI DE JUDECATOR, desi este legalizata. Nu se vede clar cand a fost efectuata investirea cu titlu executor - pentru care am trimis adresa la judecatorie ca sa aflu. Pot face contestatie, desi este tardiv, intrucat este pe rol un proces penal in curs de solutionare si pot invoca faptul ca nu am inca documentele de care aveam nevoie sa i le comunic executorului, pe care l-am informat anterior in legatura cu acest lucru. Deci, este legala aceasta executare pana la urma ? Daca hotararea nu are semnaturile de care am spus anterior, si nu are pe ea nici mentiunea de TITLU EXECUTOR. In plus, nu mi-au fost comunicate actele de executare, si nici comunicarea privind insfiintarea popririi. Pentru asta am trimis saptamana trecuta adresa la executor prin care am solicitat sa mi se comunice actele de executare in termen de 5 zile conform Legii 188/2000 parca a executorilor judecatoresti. Am dreptul sa atac executrea ( care practic este nula ) in termen de 15 zile de la comunicarea actelor de executare :sorry:
Am inteles ca hotarirea a ramas irevocabila la data de 19.04.2005. In acest caz creditorul trebuia sa proceze la investirea acesteia cu formula executorie. Doar aceste hotariri pot fi acceptate de executorul judecatoresc si puse in executare. Nu stiu de unde ati aflat ca s-ar fi pus in executare hotarirea doar legalizata. Daca executorul a intocmit proces vebal in data de 8.04.2008, acest act s-a produs in interiorul termenului de prescriptie, ca atare eu spun ca nu a fost prescris dreptul de a cere executarea silita. Pe de alta parte poprirea se infiinteaza fara somatie,de catre executorul judecatoresc care inainteaza cu adresa tertului poprit copia certificata de pe titlul executoriu, incunostiinind si debitorul despre aceasta. Sigur ca impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie la executare, in termen de 15 zile de la comunicarea acestuia, sau de la data cind contestatorul a luat cunostinta de actul de executare. Insa daca vi s-a infiintat poprire , atunci inseamna ca la data cind vi s-a facut prima retinere ati luat cunostinta despre inceperea executarii, nu? Si daca de la aceasta data au trecurt mai mult de 15 zile termenul de formulare a contestatiei la executare s-a cam dus....
Stiu ca executarea prin poprire se face fara somatie, dar se comunica instiintarea privind infiintarea popririi, pe care eu nu am primit-o. Repet, este vorba despre acte care nu mi-au fost comunicate de catre executor. Iar situatia este mai complicata pt ca executorul mai intai a supsus executarii alte hotarari. Dupa ce am luat legatura cu el si am stabilit sa il contactez ulterior, a pus in executare alta hotarare. Eu am crezut ca este vorba despre acelasi lucru si nu m-am grabit intrucat trebuia sa primesc documentele din dosarul penal care si acum este pe rol. Deci, ma gandeam eu daca nu mi s-au comunicat actele de executare, executarea este nula. Ref la procesul verbal, da este in interval de prescriptie, dar hotararea NU INDEPLINESTE CONDITIILE LEGALE PT A FI EXECUTATA. Adica - nu are semnaturile judecatorului, ci doar ale grefierului si foarte important, NU ARE MENTIUNEA DE TITLU EXECUTOR. Asa ca... poate am sanse.Nu ? :sorry:

Alte discuții în legătură

Contract de imprumut sub semnatura privata intarit de un contract de ipoteca separat pentru garantarea acelui imprumut = titlu executoriu? G_A_F G_A_F Buna ziua, Datele spetei sunt urmatoarele: In fata notarului am semnat impreuna cu partea adversa un Contract de imprumut sub semnatura privata ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma informati adrian68 adrian68 buna ziua,sunt divortat de 10 ani ,sentinta este definitiva si executorie si anul acesta vreau sa ma recasatoresc si mi sa spus de la starea civila ca sentinta ... (vezi toată discuția)
In cat timp se poate executa o hotarare? dmdc dmdc Am o hotarare definitiva si irevocabila( impotriva unei firme de asigurari) din ianuarie 2009.Investirea cu titlu executoriu a fost facuta in iunie 2011.Cand ... (vezi toată discuția)