buna ziua,sunt divortat de 10 ani ,sentinta este definitiva si executorie si anul acesta vreau sa ma recasatoresc si mi sa spus de la starea civila ca sentinta mea nu este buna ca nu scrie definitiva si irevocabila. ce trebuie sa fac?este vreo lege prin care se specifica ca pe sentinta trebuie sa scrie definitiva si irevocabila si nu definitiva si executorie.va multumesc. minteuan adrian
Problema o rezolvati la instanta , solicitand printr-o cerere , pe care o depuneti la registratura judecatoriei unde a a vut loc judecarea divortului , sa v i se aplice pe sentinta civila nr... mentiunea ,,definitiva si irevocabila", in prealabil veti plati o taxa de timbru .
dar exista vreo lege ca nu mai sunt luate in considerare sentintele pe care scrie definitiva si executorie?daca da spuneti-mi si mie care este aceasta lege.va multumesc
Orice hotarare judecatoreasca , ca sa produca efecte juridice , trebuie sa fie investita cu formula executorie( "Noi , presedintele Romaniei"½).
Ascultati sfatul lui LEGALLY fiindca este foarte corect!
Nu este vorba despre faptul ca "nu mai sunt luate in considerare sentintele pe care scrie definitiva si executorie" ci faptul ca pe sentinta dvs. nu apar mentiunile legale care sa-i confere titlul de "definitiva si irevocabila".
Este vorba de o stampila cu aceasta mentiune aplicata de catre Judecatoria unde a avut loc procesul...
Sunt insa sentinte pe care chiar daca apar scrise aceste mentiuni, acestea isi pierd puterea executorie din variate motive cum ar fi de exemplu cazul pretentiilor banesti (altele decat obligatia de intretinere), caz in care daca hotararile judecatoresti ramase definitive si investite cu formula executorie, nu sunt puse in executare timp de 3 ani, intervine prescriptia extinctiva iar acest drept se prescrie B-)
Domnule Grigore, trebuie sa fie legalizata si n u investita...
Inteleg ca sunteti expert si probabil ca aveti destul de-a face cu instantele, insa va rog sa nu fiti atat de categoric in lucruri care nu tin exact de profesia dv., ca se duce omul sa ceara investirea si nu i-o da nici naiba!
Nu spun sa fim exacti in sfaturi, dar putin totusi...
Hotararea nu se va putea investi, cel mai probabil. Ea se legalizeaza si produce efectele unui act autentic.