avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Uz de fals- se poate invoca in aces caz?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Uz de fals- se poate invoca in aces caz?

Fostul sot se plimba in buzunar cu o hotarare judecatoreasca care a fost anulata de o alta hotarare judecatoreasca (de care el are cunostiinta deoarece a inceput o executare silita in temeiul ei, executare suspendata temporar de instanta). Prezinta aceasta hotarare agentilor de politie cu care vine la usa mea, care nu se descurca absolut deloc in aceste acte si imi pretind (in forta) sa ma supun unei hotarari care nu mai este in vigoare.
Doresc sa depun impotriva lui plangere penala pentru uz de fals, este posibil in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Doru Lup , Consilier juridic 15:18, 7 Februarie 2012
Politistilor li s-a aratat ca exista doua hotarari, dar nu se descurca in ele. Asta una.
In alt doilea rand, cui credeti ca ii convine sa aibe plangeri penale repetate in baza unei hotarari 'vechi', iar sectia de politie sa-l tina in brate pe cel ce reclama intr-una, fara motiv?
Daca vi se formuleaza plangeri penale neintemeiate atunci faceti plangere pt infractiunea de "denuntare calomnioasa", dar nu pt uz de fals, in care sa explicati care este situatia si sa mentionati nr dosarului si tuturor hotararilor.
buna,
am urmarit subiectul si opiniile colegilor de mai sus, si as dori sa expun urmatoarele:
1. o hotarare judecatoreasca anulata nu poate fi folosita, stiind despre faptul desfiintarii ei, pentru a produce efecte juridice in sensul dispozitivului astfel anulat.
2. prima hotarare judecatoreasca nu era falsa la data intocmirii, insa dupa anularea ei, printr-o cale extraordinara, aceasta nu mai poate fi prezentata ca fiind in fiinta, practic ea cuprinde in dispozitiv aspecte care nu mai corespund realitatii, si care pot pot fi numite deci false. ar fi absurd sa fie puse in aplicare dispozitii anulate. in concluzie, apreciez ca se poate afirma si sustine falsitatea hotararii in acest sens, pentru ca ea nu mai corespunde realitatii in momentul folosirii si nu al emiterii ei.
un aspect pe care il mai arat este faptul ca acelei hotarari anulate ii lipseste o mentiune foarte importanta care o face sa fie, in opinia mea falsa, si anume ,mentiunea de ,, anulat,, care ar trebui sa fie aplicata de catre instanta. se stie din pacate ca instantele mai exact arhiva elibereaza hotarari din dosare fara a aplica vreo mentiune pe actul eliberat din care sa reiasa daca mai este in fiinta sau nu respectivul act si asa se ajunge la situatii ca cea de mai sus . personal cunosc o speta in care o persoana a fost condamnata definitiv in baza unei hotarari judecatoresti care fusese anulata de un an la data luarii ei in considerare de catre instanta penala. Persoana respectiva inca incearca sa demonstreze falsitatea acelei hotarari care era practic anulata la data luarii ei in considerare.
3. uzul de fals consider ca este prin urmare evident in acest caz.
Probabil ca parerile avizate ale colegilor mei ar fi binevenite vizavi de acest subiect destul de interesant de altfel, motiv pentru care, personal, le astept cu interes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care decizie e valabila? laau laau Am urmatoarea situatie: In urma unui proces de divort s-a decis si un program de vizitare in favoarea tatalui, sa zicem Programul 1 (decizie definitiva si ... (vezi toată discuția)
Termenul de la care se poate cere executaea silita ? Krissia . Krissia . :(( Buna ziua. Am si eu cateva nelamuriri va rog. 1.Daca o hotarare a devenit definitiva si irevocabila de la data de 18.04.2005 tot aceasta este si data de la ... (vezi toată discuția)
Intrebare divort contralaura contralaura Buna ziua, am o intrebare, in urma procesului de divort mi-am urmarit dosarul pe www.portal.just.ro, unde am inormatia de mai jos: Solutie: Admite ... (vezi toată discuția)