avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... schimbare denumire asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

schimbare denumire asociatie

Buna seara.

Asociatia "X" doreste sa schimbe denumirea in: Asociatia "Club sportiv X", pentru a se putea afilia la federatia de profil.
Ce demersuri implica acest lucru?
Adica...ce acte trebuie si pe unde ar trebui sa ne "plimbam" cu "hartoagele"?

Si as mai avea o problema: daca, de exemplu, in Brasov exista o asociatie cu denumirea Asociatia Club Sportiv X Y, asociatia noastra, fiind intr-un alt judet (dar avand exact acelasi domeniu de activitate), poate avea denumirea de Asociatia "Club Sportiv Y X"?
Diferenta consta in ordinea cuvintelor din denumire. Dar fiind cuvinte din limba engleza, schimbarea ordinii duce si la modificarea sensului (a traducerii).

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:02, 2 Noiembrie 2008
Modificarea schimbarii denumirii implica urmatorii pasi :
1. Convocarea Adunarii General a membrilor asociatiei, pe ordinea de zi a sedintei trebuie sa se afle schimbarea denumirii asociatiei din .... in ....
2. Intocmirea procesului-verbal al sedintei prin care s-a hotarat schimbarea denumirii.
3. Redactarea hotararii Adunarii Generale.
4. Adresa catre Judecatorie prin care solicitati inscrierea in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor , modificarea privind denumirea Asociatiei. La cerere atasati copii de pe procesul-verbal al Adunarii Generale, Hotararea Adunarii Generale, copie de pe hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus inscrierea Asociatiei in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor. Este posibil sa va solicite si rezervarea de denumire a asociatiei - pentru noua denumire.

Dupa obtinerea hotararii judecatoresti prin care s-a decis inscrierea modificarii, atunci depuneti actele necesare afilierii la Federatia respectiva.
Va multumesc mult pentru raspunsul dvs.

Insa, venind vorba de Adunarea Generala, se mai ridica o problema :
Asociatia este infiintata de curand, in aprilie 2008, avand 5 membri fondatori, care au devenit pentru primii 3 ani si membrii Consiliului Director.
In statutul Asociatiei se precizeaza ca ea va avea ca membri: "sportivi, membrii individuali, membri de onoare, membri fondatori, membri sustinatori, etc." (am citat exact din statut). Tot in statut mai scrie ce drepturi si obligatii au acestia, printre care si obligatia "sa participe la sedintele Asociatiei" si dreptul "sa participe la activitatea Asociatiei cu studii, comunicate, referate, discutii, propuneri sau in alte forme;".
Pentru ca nu am stiut cum sa facem, cei din Consiliul Director am hotarat la o Ad.Gen. sa "infiintam" un nou tip de membru - "membru sportiv", precizand ca acestia nu au dreptul sa participe la Ad.Gen.
Acesti membrii s-au inscris completand o fisa de inscriere si semnand un regulament. In plus, in mare parte sunt minori.

Intrebarea e: Cine participa la Adunarile Generale ale Asociatiei? Si .. am procedat corect in ceea ce ii priveste pe membrii sportivi?
Pana in prezent am facut 3 astfel de adunari, la care am participat numai cei din Consiliul Director. Ar trebui sa participe si "membrii sportivi"? Intreb acest lucru pt ca, pana la urma, ei s-au inscris pentru a face sport si a participa la activitatile legate de sport pe care le organizam (concursuri, spectacole, cantonamente, etc).

Astept un raspuns in acest sens ... de mult ma intrebam daca e corect ceea ce facem.
Adunarea Generala este constituita din toti membrii cu dreptul de vot. La ea pot participa si alte persoane doar cu statut de observator.
Bun .. si pana la urma am procedat corect? "Membrii sportivi" au drept de vot sau nu?
Membrii sportivi nu au drept de vot , deoarece asa cum ati precizat nu au dreptul sa participe la Adunarea Generala ... ei pot participa dar fara drept de vot.

Alte discuții în legătură

Schimbare denumire ong cristiangrecu cristiangrecu Asociatia \"X\" doreste sa schimbe denumirea in: Asociatia \"Club sportiv X\", pentru a se putea afilia la federatia de profil. Odata cu aceasta se va ... (vezi toată discuția)
Nelamurire cu privire la membrii si drepturile lor intr-un club sportiv mtanislav mtanislav Buna ziua! Am o nelamurire. Este vorba de un club sportiv. Vad ca unele cluburi practica urmatoarea metoda: 1. trec in statut (probabil, pentru ca nu am ... (vezi toată discuția)
Schimbarea statutului unei asociatii JAlina JAlina Buna ziua, As avea o intrebare in legatura cu schimbarea statutului unui ONG. In cat timp de la semnarea proceselor verbale in cadrul Adunarii Generale ... (vezi toată discuția)