avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara neplatita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara neplatita

Buna seara! Doresc sa aflu raspunsul la o intrebare si va multumesc anticipat. In urma cu 2 ani am divortat si am intretinere o fetita de 9 ani. Tatalui i s-a stabilit o pensie alimentara de 150 lei datorita faptului ca la momentul respectiv nu figura angajat cu carte de munca, Am aflat ca intre timp s-a angajat, . De 10 luni, insa, nu si-a platit pensia alimentara. Eu am avut o tentativa de a face o plangere la politie, acum 8 luni,dar nu am putut sa o finalizez deoarece mai aveam 2 zile pana la indeplinirea perioadei de 2 luni, perioada optima pt a efectua o reclamatie. Intre timp eu impreuna cu fetita mea ne-am mutat din respectiva localitate,unde am locuit cu ex-ul. Doresc acum sa intreprind demersuri pt recuperarea pensiei alimentare si nu stiu ce ar trebui sa fac. Sa fac plangere la politie sau la judecatorie sau ce altceva?
De regulă ,pensia de întreţinere se datorează de la data înregistrării cererii de chemare în judecată.

Daca insa tatal cu rea-credinta nu si-a indeplinit obligatia de plata, puteti sa solicitati in fata instantei de judecata:
1. Restituirea sumei lunare neplatite reprezentand pensie de intretinere pentru copil inmultita cu numarul lunilor neplatite (faceti calculul) de debitor din culpa acestuia;
2. Majorarea pensiei de intretinere pentru copil justificata de marirea veniturilor obtinute de tata si marirea nevoilor copilului.

Temei legal art.531 si 532 din Noul Cod civil.

Un avocat din oficiu platit de stat va poate ajuta sa finalizati cu bine acest demers.
Solicitati in cererea de chemare in judecata desemnarea unui avocat din oficiu sa va asiste.

Daca aveti venituri mici il veti primi cu siguranta. Citez din Ordonanţa de urgenţă nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă

"Atorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării,
printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în
justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;
b) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea
instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui
ce solicită ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecătoresc;
d) scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a
celor datorate în faza de executare silită.
Art. 7. - Ajutorul public judiciar se poate acorda, cumulat, în oricare dintre formele prevăzute la
art. 6, fără a putea depăşi, în cursul unei perioade de un an, suma maximă echivalentă cu 12 salarii
minime brute pe ţară la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare.
Art. 8. - (1) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%."




Daca vreti si sa-l mustruluiti zdravan pe tatal fugar, puteti inainta si plangere la politie impotriva faptuitorului pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie prevazuta de art 305 alin.1 lit.c) din Codul penal.
Cu hotararea pe care o aveti deja, va puteti adresa unui executor judecatoresc pt a va recupera pensia restanta si ce va datoreaza lunar, prin poprire pe salariu.
Pt majorarea pensiei, va trebui sa va adresati instantei de judecata cu o cerere in acest sens
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2012
gi-jane2, moderator
Va multumesc !
si daca nu ar avea carte de munca ? ce solutii ar exista?
S-ar putea sa aiba conventie civila, depozite in banci sau venituri din alte surse.
Este treaba executorului judecatoresc sa faca diligente pentru identificarea surselor de venit ale debitorului asupra carora sa instituie masurile de executare silita.

Merita sa cititi si articolul:
www.avocatnet.ro/content/art...

Daca nu se gaseste dovada vreunei surse de venit a parintelui obligat de instanta judecatoreasca in momentul mandatarii executorului cu aceasta sarcina, acesta va urmari patrimoniul debitorului timp de 3 ani de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti (termen de prescriptie a obligatiei civile) in vederea executarii sumelor stabilite de instanta si a indestularii dvs ca reprezentant legal al copilului.

Pentru sumele de bani datorate ca obligatie de intretinere in continuare - care se vor aduna intre timp, - puteti formula o noua actiune in instanta la momentul oportun, dar nu mai tarziu de 3 ani de la data scadentei prime sume neplatite.

Daca timp de 3 ani nu sunt identificate surse de venit - de orice fel - obligatia de plata se prescrie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire taxa de timbru VOVA6 VOVA6 Va rog frumos sa-mi spuneti , in cazul in care nu am nici un venit , sunt scutit de la plata taxei de timbru la valoare in partaj judiciar ? Pot face dovada . ... (vezi toată discuția)
Scutire taxe.....si in dec 2012 ? gabryelaalex gabryelaalex Ajutorul public judiciar se poate acorda, separat sau cumulat, în oricare dintre formele urmatoare: a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, ... (vezi toată discuția)
Taxa timbru judiciar ContSters251156 ContSters251156 Cum pot beneficia de reducere de taxa judiciara daca aceasta este mai mare decat venitul meu lunar ? Mentionez ca sunt familie monoparentala si am doi copii ... (vezi toată discuția)