Ajutorul public judiciar se poate acorda, separat sau cumulat, în oricare dintre formele urmatoare:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;
b) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecătoresc;
d) scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
Valoarea ajutorului public judiciar acordat, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute mai sus, nu poate depăsi, în cursul unei perioade de un an, suma maximă echivalentă cu 10 salarii minime brute pe tara la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare.
Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporie de 50%.
Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România.
buna seara ! s-a schimbat ceva din cauza crizei sau tot asa sunt calculate scutirile si in prezent ? daca iau indemnizatie crestere copil 600 lei ,alocatie 2 copii 242 lei si primesc pensie alimentara pt un copil de 289 lei se iau toate ca venit si se imparte la membrii fam , suntem 3 - eu si doi copii nefiind casatorita.... ma gandesc ca ar trebui sa se ia in calcul doar acei 600 lei .... 10 salarii min brut pe tara ??? adica despre ce suma este vorba ?
Cel mai recent răspuns:
gabryelaalex , utilizator
12:51, 7 Decembrie 2012