avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Avocat din oficiu - ajutor public judiciar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Avocat din oficiu - ajutor public judiciar

Se poate cere avocat din oficiu platit din ajutor judiciar ? Cum se procedeaza ?
Cel mai recent răspuns: rechi1958 , utilizator 06:47, 20 Mai 2014
in penal se trimite un avocat din oficiu, oricum in anumite conditii.
in civil, cu cerere la barou, doar daca intruniti anumite conditii, referitoare la venituri.
Ar fi primul termen . Am depus cererea de chemare in judecata deja . Se poate face cererea pt . asistenta la judecator ??Este proces civil .
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
rechi1958, utilizator
Da, insa in anumite conditii prevazute de lege.
Oug.51/2008

ART. 6
Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;
b) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecătoresc;
d) scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.

ART. 7
Ajutorul public judiciar se poate acorda, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute la art. 6. Valoarea ajutorului public judiciar acordat, separat sau cumulat, în oricare dintre formele prevăzute la art. 6 lit. a) - c), nu poate depăşi, în cursul unei perioade de un an, suma maximă echivalentă cu 10 salarii minime brute pe ţară la nivelul anului în care a fost formulată cererea de acordare.

ART.8
Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
(2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România.

ART. 8^1
Ajutorul public judiciar se acordă, potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă, independent de starea materială a solicitantului, dacă prin lege specială se prevede dreptul la asistenţă judiciară sau dreptul la asistenţă juridică gratuită, ca măsură de protecţie, în considerarea unor situaţii speciale, precum minoritatea, handicapul, un anumit statut şi altele asemenea. În acest caz, ajutorul public judiciar se acordă fără îndeplinirea criteriilor prevăzute la art. 8, dar numai pentru apărarea sau recunoaşterea unor drepturi sau interese rezultate ori aflate în legătură cu situaţia specială care a justificat recunoaşterea, prin lege, a dreptului la asistenţă judiciară sau la asistenţă juridică gratuită.

ART. 9
La stabilirea venitului se iau în calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizaţii, onorarii, rente, chirii, profit din activităţi comerciale sau dintr-o activitate independentă şi altele asemenea, precum şi sumele datorate în mod periodic, cum ar fi chiriile şi obligaţiile de întreţinere.


multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces succesiune Bobocea_Luminita Bobocea_Luminita Buna ziua, as dori sa incep un proces de succesiune si as as dori sa stiu daca pot beneficia de asistenta gratuita pe durata procesului, adica daca pot ... (vezi toată discuția)
In ce conditii beneficia de ordonanta 51/2008 ? Cezar66 Cezar66 Sunt salariat la o firma,dar se pare ca se va inchide...Am un proces de partaj pe rol,si automat voi avea si o taxa de timbru judiciar de platit. Daca nu mai ... (vezi toată discuția)
Divort carmenilie76 carmenilie76 va rog din suflet sa-mi spuneti cum pot avea un avocat din oficiu pt divort! sotul meu a intentat divortul iar eu sunt in imposibilitatea de a avea unul din ... (vezi toată discuția)