avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... In ce conditii beneficia de ordonanta 51/2008 ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

In ce conditii beneficia de ordonanta 51/2008 ?

Sunt salariat la o firma,dar se pare ca se va inchide...Am un proces de partaj pe rol,si automat voi avea si o taxa de timbru judiciar de platit. Daca nu mai am servici,pot invoca aceasta Ordonanta ??? Care sunt conditiile ce trebuiesc indeplinite,pentru a putea beneficia de scutirea taxei de timbru ? Va multumesc anticipat...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:38, 23 Decembrie 2009
Buna seara,
Art. 3. - Ajutorul public judiciar prevazut de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in cauze civile, comerciale, administrative, de munca si asigurari sociale, precum si in alte cauze, cu exceptia celor penale.

Art. 4. - Poate solicita acordarea ajutorului public judiciar, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, orice persoana fizica, in situatia in care nu poate face fata cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implica obtinerea unor consultatii juridice in vederea apararii unui drept sau interes legitim in justitie, fara a pune in pericol intretinerea sa ori a familiei sale.

Formele ajutorului public judiciar si conditiile de acordare
Art. 6. - Ajutorul public judiciar se poate acorda in urmatoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii, asistentei juridice si, dupa caz, a apararii, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim in justitie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita in continuare asistenta prin avocat;
b) plata expertului, traducatorului sau interpretului folosit in cursul procesului, cu incuviintarea instantei sau a autoritatii cu atributii jurisdictionale, daca aceasta plata incumba, potrivit legii, celui ce solicita ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecatoresc;
d) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.

Art. 7. - Ajutorul public judiciar se poate acorda, cumulat, in oricare dintre formele prevazute la art. 6, fara a putea depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara la nivelul anului in care a fost formulata cererea de acordare.

Art. 8. - (1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.

Art. 9. - La stabilirea venitului se iau in calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizatii, onorarii, rente, chirii, profit din activitati comerciale sau dintr-o activitate independenta si altele asemenea, precum si sumele datorate in mod periodic, cum ar fi chiriile si obligatiile de intretinere.
Art. 10. - Dreptul la ajutor public judiciar se stinge prin moartea partii sau prin imbunatatirea starii sale materiale pana la un nivel care sa ii permita sa faca fata costurilor procesului

Aici veti gasi textul integral al OUG nr 51/2008
www.avocatnet.ro/content/art...
Legea 193 din 21 octombrie 2008 pentru aprobarea OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila, a aprobat cu modificari si completari aceasta ordonanta ...;)


2. Articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 7. - Ajutorul public judiciar se poate acorda, separat sau cumulat, in oricare dintre formele prevazute la art. 6, fara a putea depasi, in total, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara la nivelul anului in care a fost formulata cererea de acordare."
3. Dupa articolul 8 se introduce un nou articol, articolul 81, cu urmatorul cuprins:
"Art. 81. - Ajutorul public judiciar se acorda, potrivit prezentei ordonante de urgenta, independent de starea materiala a solicitantului, daca prin lege speciala se prevede dreptul la asistenta judiciara sau dreptul la asistenta juridica gratuita, ca masura de protectie, in considerarea unor situatii speciale, precum minoritatea, handicapul, un anumit statut si altele asemenea. In acest caz, ajutorul public judiciar se acorda fara indeplinirea criteriilor prevazute la art. 8, dar numai pentru apararea sau recunoasterea unor drepturi sau interese rezultate ori aflate in legatura cu situatia speciala care a justificat recunoasterea, prin lege, a dreptului la asistenta judiciara sau la asistenta juridica gratuita."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocat din oficiu - ajutor public judiciar rechi1958 rechi1958 Se poate cere avocat din oficiu platit din ajutor judiciar ? Cum se procedeaza ? (vezi toată discuția)
Scutire taxa de timbru VOVA6 VOVA6 Va rog frumos sa-mi spuneti , in cazul in care nu am nici un venit , sunt scutit de la plata taxei de timbru la valoare in partaj judiciar ? Pot face dovada . ... (vezi toată discuția)
Proces succesiune Bobocea_Luminita Bobocea_Luminita Buna ziua, as dori sa incep un proces de succesiune si as as dori sa stiu daca pot beneficia de asistenta gratuita pe durata procesului, adica daca pot ... (vezi toată discuția)