avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Drepturile salariatilor in cazul accidentelor de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Drepturile salariatilor in cazul accidentelor de munca

Drepturile lucratorilor in cazul accidentelor de munca
S-au pus numeroase intrebarile legate de accidente de munca , cu urmări, de cele mai multe ori, foarte grave.
Acestea se produc de multe ori pe fondul lipsei disponibilităţilor băneşti ale angajatorilor, care evită să cheltuiască sume importante pentru prevenirea accidentelor, dar şi pe fondul ignoranţei şi a nepăsării acestora faţă de siguranţa angajaţilor.
Totodată, efectele crizei economice, determină tot mai mulţi oameni să accepte să lucreze în condiţii precare, lipsiţi de orice măsuri de protecţie din punct de vedere al securităţii în muncă.
Cel mai important aspect de reţinut este că luarea de către angajatori a măsurilor adecvate de protecţia muncii şi respectarea acestora de către angajaţi sunt mult mai importante decât orice măsuri ulterioare producerii unui eveniment sau accident de muncă.
Dacă aţi avut un accident de muncă, angajatorul trebuie să vă achite minimum 75% din venit' trebuie să ştiţi că aveţi dreptul la un concediu medical de până la 90 de zile calendaristice. Acesta se poate prelungi până la 183 de zile calendaristice, în baza evaluării accidentatului de către o comisie medicală.
Toţi cei din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la: reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă, reabilitare şi conversie profesională.
De asemenea, trebuie să primească indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă (minimum 75% din media veniturilor pe ultimele 6 luni până la 100% din media veniturilor pe ultimele 6 luni), achitată lunar pe toată perioda concediului medical, compensaţii pentru atingerea integrităţii, despăgubire pentru familie în caz de deces şi rambursare de cheltuieli diverse cu reabilitarea.
Puteţi solicita daune materiale
Angajatorii sunt obligaţi să achite lunar comisionul de 0,85% pentru concedii medicale, în contul FNUASS (Fondul National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate), cât şi un comision lunar pentru accidente de muncă, calculat în funcţie de domeniul activităţii (în contul Casei Teritoriale de Pensii).
Din aceste fonduri, sunt suportate cheltuielile cu reabilitarea angajaţilor care au suferit accidente de muncă.
În situaţia în care se constată, în baza dosarului de cercetare, că accidentul de muncă s-a produs din vina angajatorului, atunci angajatul poate solicita daune materiale.
In calitate de angajat, aveti urmatoarele obligatii:
- nu va expuneti riscant la pericole de accidente sau imbolnavire profesionala;
- utilizati corect echipamentele de protectie;
- aduceti la cunostinta angajatorului orice defectiune sau alta situatie care ar putea constitui pericol de accidentare, care apare la locul de munca;
- cooperati cu angajatorul in domeniul securitatii in munca, pentru a-i da acestuia posibilitatea sa va asigure conditiile corespunzatoare de lucru.

Povestea cu " mie nu mi se intampal" nu e valabila intotdeauna !!
Paziti-va sanatatea, decat sa umblati dupa drepturi , greu de obtinut!

:wave:
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:35, 5 Noiembrie 2017
Interventie moderator.
Pentru comerciantu.
Nu ati tinut cont de sfatul meu, referitor la renuntarea pe acest forum, la "invinuiri" pe care le aduceti institutiilor statului, fara a le putea dovedi, lucru care v-ar putea pune intr-o pozitie delicata in cazul unei actiuni in instanta din partea celor pe care ii tot "citati" in interventiile dvs. repetate.
Problemelor dvs. personale exista, nu le contesta nimeni. Prin sfaturile pe care le-ati primit si actiunile pe care le-ati intreprins si le mai intreprindeti in continuare, se pare ca usor-usor se face lumina.
Am fost nevoit sa va sterg anumite pasaje din mesajele dvs. care depaseau prevederile din regulamentul forumului. Daca nu l-ati cititi pana in prezent, ar fi de preferat sa cititi regulamentul forumului, il gasit dand clik pe Regulament forum, imediat sub bara de titluri din fiecare pagina unde postati.
Legat de informarea dvs. de catre ITM asupra unor drepturi de care beneficiati, trebuie sa precizez ca institutia respectiva nu are aceasta obligatie. Cunoasterea legilor este obligatia fiecarui cetatean.
In ceea ce priveste reglementarile din contractul colectiv de munca la nivelul firmei si din regulamanetul de ordine interioara al firmei, respectiv prevederile din contractul individual de munca al dvs., acestea trebuiau sa fie prelucrate dvs. de catre angajator, sa semanti de luare la cunostinta si sa puneti data. Un exemplar din contractul individual de munca si un exemplar din fisa postului dvs. trebuia sa primiti la data semnarii documentelor respective.
Multumesc pt sfaturi. Vreo doua zile am stat fara net. Atunci cind am inceput sa scriu pe forum, undeva prin 2011, sub alt nume, atunci mi-am asumat niste riscuri. Probabil si acuma la fel, acuzatile mele probabil ma vor pune in situati dificile. Una dintre ele deja are efect.
Contractul individual este semnat, are o data. A existat si fisa postului in care se specifica clar ca nu aveam voie sa incarc sau sa descarc marfa din masina respectiva. Pe linga fisa postului mai exista si fisa individuala de instructaj cu privire la situati de urgenta si fisa de instruire individuala privind securitatea si sanatatea in munca, undeva in 2005 cind m-am angajat acolo. Am specificat ,,AU EXISTAT'' findca imediat dupa ce am primit aprobarea pt redeschiderea anchetei sa pierdut. Este o acuzatie, dar o probez, numai sa se deschida procesul. Cunoasterea legilor este obligatia fiecarui cetatean. Adaug NECUNOASTEREA LEGII NU TE SCUTESTE de VINOVATIE. Va multumesc ca mi-ati dat sfaturi, va multumesc ca ati incercat sa ma indrumati. Multumesc INSPECTOR SSM ca a adus discutia de ATINGEREA INTEGRITATI. Am primit formularele chiar de la sursa. Am totusi o problema trebuie sa-mi pun placa respectiva de titan, sa incerc reconversia profesionala. Numai ca la 52 de ani ce sa mai fac ? Niciodata nu este prea tirziu.
Pentru comerciantu.
Am editat ultimele 2 mesaje scrise de dvs. Sper ca exprima exact ce doreati sa scrieti, respectand in acelasi timp si ce am incercat eu sa va sugerez prin mesajele mele anterioare.
M-am bucurat sa citesc ultime dvs. fraze din ultimul mesaj. Este pozitia agreabila pe care o puteati aborda.
cu privire la ultimile doua idei abordate de mine adica placa de titan si reconversia profesionala sint probleme mie teama sa mai merg la medic desi cred nu ma ajuta prea mult acea placa depinde cum reactioneaza corpul ,medicul care ma operat (pt inlaturarea bucati de os sparte ESCHILOTEMIE) este unul dintre cei mai buni de la tim ,iar cu privire la reconversie am fost ieri sa fac un curs de recalificare ca PAZNIC dar din cauza INFIRMITATI vizibile nu ma primeste ,mai am o calificare MECANIC AUTIO numai ca nu mai pot sta intro pozitie anume din cauza ca am o senzatie de ameteala probabil din cauza ca sint suspect de TUMOARE craniana urmare a lovituri primite iar pe linga acestea mai am probleme si cu COLOANA VERTEBRALA tot de la accident deja ma deplasez tot mai greu probabil ajung intrun scaun cu rotile daca nu mi se mareste tumoarea si dau coltu mai repede .Pina atunci incerc sami rezolv problemele vizavi de cele intimplate atunci in 2011 daca mai apuc findca dupa cum se misca lucrurile probabil pe lumea aialalta imi voi gasi dreptatea

Alte discuții în legătură

Accident de munca cod 003 Maria 198 Maria 198 Bună ziua, pentru un accident de munca cod 003,fractura maleola peroniera, cât % din salariul brut mi se oferă? Din câte am auzit se oferă salariul brut ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, soțul meu a avut un accident de munca la începutul ... Andagrig4 Andagrig4 Bună ziua, soțul meu a avut un accident de munca la începutul lunii foarte grav,lovitura la coloana cervicala și acum este semiparalizat de la gat în ... (vezi toată discuția)
Accident loc de munca Feugen87 Feugen87 care sunt dreprurile unui angajat in cazul unui accident de munca? va multumesc (vezi toată discuția)