avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu minori

buna ziua am si eu o intrebare:sunt casatorita din 2009,in urma casatoriei a rezultat un copil minor.Sotul meu in 2010 lucra la ISU,in decembrie 2010 a plecat de acasa la bulgari cu gandul de a-si pune capat vietii,actiunile lui au fost premeditate din fericire sa intors acasa si lucrurile cat de cat sau rezolvat.In feb 2011 neam despartit parasind domiciliul conjugal,timp in care el a hotarat ca e mai bine sa demisioneze si sa plece in anglia la munca.Acolo a fost chemat de femeia cu care traieste si in prezent.Acum vin intrebarile mele:cate sanse are sa i se incredinteze copilul minor lui daca il cere,si daca poate fi decazut din drepturile parintesti
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 10:33, 14 Ianuarie 2012
Decazut fin drepturile parintesti ar putea fi doar pentru motive temeinice,de pilda, actiuni grave care sa fi pus in pericol copilul , viata, sanatatea, integritatea acestuia, altfel, faptul ca a parasit domiciliul nu constituie un motiv intemieat.Sansele ca micutul sa fie incredintat tatalui totusi,apreciez ca sunt minime, avand in vedere si varsta lui si alte aspecte, care poate ar fi in neconcordanta cu interesele copilului.Parerea mea este ca aveti dvs. toate sansele sa ramana cu dvs., cu mentiunea ca, potrivit noii reglementari, custodia copilului , autoritatea parinteasca este una comuna, adica exercitarea acesteia se face de ambii parinti.
Pe ce motiv sa fie tatal decazut din drepturile parintesti?
Motivele despartirii au legatura cu incredintarea minorului in masura in care dovediti abandonul de familie.
Spuneti ca "ne-am despartit parasind domiciliul conjugal". Cine a parasit domiciliul conjugal?
Ce varsta are minorul, pentru ca dupa 10 ani va fi audiat de instanta, va fi intrebat cu cine doreste sa locuiasca. Dupa noul cod civil, poate fi audiat si inainte de 10 ani, daca instanta considera necesar.
Cine se ocupa in prezent de cresterea minorului?
Se va face ancheta sociala, cu toate conditiile de crestere la fiecare domiciliu.
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
el a abandonat domiciliul conjugal si tot el cand inca eram impruna s`a incurcat cu o alta femeie.Minorul are un an si 9 luni si tot timpul eu mam ocupat de el,nu a fost nicio clipa in grija altcuiva
In acest caz, se va face ancheta sociala la domiciliul dvs. , iar daca si tatal cere incredintarea minorului, se va face si la domiciliul lui.
Dar data fiind varsta mica a copilului, nu prea sunt sanse sa-i fie lui incredintat.
Daca faceti dovada veniturilor lui, se va fixa o pensie de intretinere raportata la aceasta valoare, altfel se va calcula la salatiul minim pe economie in 2012.
De decazut din drepturi, nu prea aveti motive.
Vedeti Legea privind drepturile copilului.
Art. 28 (1) Daca parintii sau unul dintre acestia pun in pericol sanatatea, dezvoltarea sau integritatea morala a copilului prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor de parinte, instanta judecatoreasca, la cererea serviciului public specializat pentru protectia copilului, va decide decaderea din drepturile parintesti.
Parasirea domiciliului conjugal nu face parte din aceste aspecte.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Ianuarie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
sanasele sunt fff .mici sa i se incredinteze lui copilul ,mai ales daca vrea sa plece in strainatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor in privinta custodiei maria.cimpeanu maria.cimpeanu Buna! As avea si eu o intrebare. Care sunt sansele de primire a custodiei unui minor in varsta de 3 ani de catre tata in conditiile in care mama a parasit tara ... (vezi toată discuția)
Caderea tatalui din drepturile parintesti roxiana88 roxiana88 buna ziua, am un copil de 4 luni si nu sunt casatorita cu forme legale cu cu tatal copilului dar copilul poarta numele tatalui.am fost angajata deci primesc ... (vezi toată discuția)
Incredintarea minorilor tatalui troiss troiss care sunt conditiilede incredintare a copiilor minori tatalui si decaderea din drepturile parintesti a mamei (vezi toată discuția)