Buna ziua,
Tatal meu s-a nascut in 21.05.1949, a lucrat si a cotizat 29 ani si 10 luni. Nu si-a mai gasit de lucru si nici nu am avut bani ca sa cotizam la casa de pensii.
Nu poate sa iasa la pensie anticipat? ....am inteles ca pentru limita de varsta va iesi la 64 ani si noua luni.
Multumesc!
Pensie limita de varsta la 64 ani 9 luni, in februarie 2014.
Stagiu minim de cotizare 14 ani 6 luni, maxim 34 ani 6 luni.
Legea nr.263/2010:
ART. 62
(1) Pensia anticipatã se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevãzut de prezenta lege.
ART. 65
(1) Pensia anticipatã parţialã se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depãşit stagiul complet de cotizare cu pânã la 8 ani.
Din pacate, tatal nu are conditia de stagiu complet de cotizare, trebuie sa astepte pana are dreptul la pensia limita de varsta.
Nu are stagiul minim necesar. Pentru a iesi la pensie anticipata partial trebuie sa aibe un stagiu minim de cotizare de 34 ani si 6 luni. Perioadele asimilita cum ar fi stagiul militar nu se iau in calculul vechimii pentru pensia anticipata.
Pensie limita de varsta in februarie 2014 (64 ani si 9 luni)
Poate beneficia numai de pensie la limita de varsta la 64 de asi 9 luni.Pentru pensie anticipata conditia de stagiu este de 42 de ani si 6 luni,iar pentru pensie anticipata partiala 34 de ani si 6 luni.
Iesire pensie
Vasilegheorghe1
Sunt nascut pe 27.05.1960,am fost angajat in 20.07.1979(august) pana in prezent. Am lucrat la grupa I de munca(18ani).Cand pot beneficia de pensie normala sau ... (vezi toată discuția)