avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minora in plasament refuza plasamentul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minora in plasament refuza plasamentul

Buna ziua! Sunt bunica paterna a unei adolescente de 16 ani. Fata de aceasta s-a dispus prin sentinta judecatoareasca masura plasamentului la mine. Mama sa a fost absenta timp de 6 ani si nu a contribuit cu nimic la cresterea ei iar tatal, fiul meu, este plecat in afara tarii, unde lucreaza, dar in fiecare seara vorbea telefonic cu fiica sa si o sustinea amterial cu sume importante de bani. In data de 24.12.2011 minora a plecat de la domiciliul meu(si al sau) la mama ei naturala, refuzand sa se mai intoarca acasa. Am apelat atat la politie cat si la directia de protectia copiluli, insa nu au intervenit in mod concret, situatia ramanand neschimbata. Motivele pe care minora le-a invocat in motivarea actiunii sale au fost: ca nu i se dau bani suficient de multi, ca nu i se acorda libertatile pe care le pretinde si ca nu o iubesc. Mama sa naturala, in schimb, dupa 6 ani de absenta, revine si ii permite toate ''libertatile''(fumat, relatii intime cu prietenul, minciuna si prefacatoria si, bineinteles, nu ii cere responsabilizare fata de situatia scolara. Aceasta, mama sa, locuieste intr-o garsoniera confort 2, de numai 11 mp, impreuna cu concubinul sau, cu 11 ani mai tanar, intr-un singur pat. Intrucat la nivelul DGASPC competent a inceput derularea anchetei cu privire la situatia actuala si viitoare a minorei, va intreb daca, in conditiile mai sus prezentate, este posibil ca minora sa fie reincredintata mamei naturale, chiar daca aceasta nu ii poate asigura decat conditii promiscue(concubinul in aceeasi camera cu o adolescenta de 16 ani si jumatate) cat si o educatie deficitara,dat fiind si aspectul moral ambiguu al acesteia, invocand in mod repetat conditia ei paupera, pentru a sensibiliza oameni sau autoritati, dar si situatia in care in mod repetat a contractat imprumuturi bancare si servicii la furnizori pe care nu le-a restituit, in valoare de peste 12.000 RON.
Cunoscand situatia de fapt in care se afla minora, DGASPC nu a intreprins nimic in timp util, lasand minora in situatia promiscua si evident defavorabila de a-si neglija scoala care incepe in 2 zile, cat si de a imparti dormitorul cu mama sa si cu concubinul acesteia, fara a avea intimitate si siguranta. Este corecta lipsa de reactie a DGASPC? Ce trebuia institutia sa intreprinda si care sunt actiunile ce trebuie intreprinse pentru ca minora sa fie protejata, chiar daca nu se mai intoarce la mine??!! Cu multumiri!
...pana reuseste si instanta sa afle conditiile reale in care traieste persoana respectiva,...rezumati-va la ADEVAR, ...(dac-o iubiti ,faceti asta pt. ea...)
Sunt dezamagita de raspunsuri intrucat nu sunt obiective. Nu astept numai raspunsuri favorabile, ci opinii competente, asta insemnand sa atace subiectul, nu sa se plaseze tangent sau paralel la acesta!! Totusi, link solicitat urmeaza;

[ link extern ]
rvanastasia a scris:

Sunt dezamagita de raspunsuri intrucat nu sunt obiective. Nu astept numai raspunsuri favorabile, ci opinii competente, asta insemnand sa atace subiectul, nu sa se plaseze tangent sau paralel la acesta!! Totusi, link solicitat urmeaza;

[ link extern ]


Problema in cazul dvs. nu se poate rezolva daca ea nu este de acord.
Degeaba aveti o hotarare judecatoreasca.
Problema dvs. este situata in sfera executarii hotararii si nu in prevederea in lege a unor drepturi.Chiar daca legea exista...nu va ajuta...
Poate ca acum ati inteles ati clar.
Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
[editat partea ce se refera la un mesaj sters]
Uneori cu blandetea puteti face mai mult decat poate face legea. (valabil in relatii interumane de orice tip..dar mai ales in relatiile de familie) .

Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2012
gi-jane2, moderator
Este corecta lipsa de reactie a DGASPC? Ce trebuia institutia sa intreprinda si care sunt actiunile ce trebuie intreprinse pentru ca minora sa fie protejata, chiar daca nu se mai intoarce la mine??!! Cu multumiri!


Nu, această lipsă de reacţie promptă a celor de la DGASPC , faţă de situaţia prezentată de dvs. , şi în privinţa veridicităţii căreia nu am motive să mă îndoiesc, nu este una normală.
Ar fi trebuit să reacţioneze promt, psihologul instituţiei să se implice la rândul său şi să stea de vorbă cu minora, să afle motivele clare ce au determinat-o să părăsească domiciliul, să o sfătuiască, îndrume şi convinge care este interesul ei.
Întrebaţi despre posibilitatea instituirii de urgenţă a plasamantului într-o instituţie socială, până la lămurirea situaţiei.Este una dintre procedurile care se impun în astfel de cazuri, într-adevăr, însă , vă asigur că nu ar fi de dorit aşa ceva, iar asta pentru binele minorei.Dacă v-aţi putea imagina cam câte lucruri negative ar vedea şi trăi acolo, şi cât va fi de traumatizant pentru ea, nu v-aţi mai gândi la aşa ceva.
Ar trebui, ca la finalizarea anchetei sociale, să fie depusă la instanţă şi acolo să se decidă , procurorul să-şi dea concursul şi nu numai, ci şi interesul, pentru a se găsi cea mai bună soluţie pentru minoră.
Reţineţi însă faptul că trebuie să primeze interesul superior al copilului , dincolo de orice alt aspect, şi că acest lucru se va avea în vedere atunci când se va decide.
Cu referire la speţa prezentată , la link-ul postat, acolo ,fata în cauză, deşi iniţial ceruse ridicarea măsurii plasamentului şi reântoarcerea în familie, faptul că ea s-a răzgândit , şi a dorit să rămână în continuare acolo până la finalizarea studiilor, presupune că cineva competent a stat de vorbă cu ea şi a făcut-o să înţeleagă care este inteeresul ei.Părerea mea este că procurorul nu a făcut decât să susţină această nouă opţiune a fetei, şi nu să decidă în privinţa unei persoane devenită majoră între timp.
Dacă totuşi, după ce lucrurile se vor stabili , în ipoteza în care instanţa va decide măsura plasamentului tot la dvs. , iar şi după ce această hotărâre va fi irevocabilă, mama fetei va accepta ori va influenţa decizia fetei , în sensul de a locui tot la ea, veţi avea şi o altă opţiune , în opinia mea.Aceasta se referă la o plângere cpntra mamei, întemeiată pe art. 307 din Codul penal(infractiunea de nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului ), al cărui text sună astfel:

"Retinerea de catre un parinte a copilului sau minor, fara consimtamantul celuilalt parinte sau al persoanei careia i-a fost incredintat minorul potrivit legii, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta persoanei careia i s-a incredintat minorul prin hotarare judecatoreasca, spre crestere si educare, de a impiedica in mod repetat pe oricare dintre parinti sa aiba legaturi personale cu minorul, in conditiile stabilite de parti sau de catre organul competent.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala."

Alte discuții în legătură

Bună ziua, care sunt pașii și demersurile legale pentru stabilirea ... CostinaPavel CostinaPavel Bună ziua, Care sunt pașii și demersurile legale pentru stabilirea autorității tutelare și a tot ce tine de interesele copilului in cazul de mai jos? ... (vezi toată discuția)
Comportament neadecvat adolescenta morenamaria morenamaria buna seara.as dori niste indrumari referitoare la comportament neadecvat adolescenta(aproape 14 ani),fara antecedente penale,infractiuni.comportamentul ... (vezi toată discuția)
Parinte care si-a abandonat copiii balasu balasu Buna ziua. Am si eu o situatie care mi se pare fara iesire. Sora mea, cu ceva ciocniri cu protectia copilului in trecut, a plecat de cel putin 7 luni de langa ... (vezi toată discuția)