Buna seara
Mama mea are 61 ani.In cursul vietii ea a fost tutore pt un minor timp de 16 ani.In toata aceasta perioada, ea a primit o indemnizatie de la primarie pt crestera copilului. Tin sa mentionez ca nu era un salariu ci o suma de bani modica care o primea pt intretinerea copilului. La un interval de cateva luni un asistent social venea acasa si se dadea o dare de seama pt felul in care se cheltuiau acei bani.Asta s-a intamplat in anii 1987- 2003.Dupa cativa ani a fost curator pt o batrana timp de 4 ani .Pt aceasta perioada a primit un salariu minim pe economie. Acum mama mea este f bolnava ,avand ca diagnostic :polineuropatie diabetica.medicul care o urmareste a zis ca pt aceasta boala ar putea beneficia de pensie de boala.Doresc sa va intreb daca in situatia sus mentionata are dreptul la asa ceva si cum ar trebui sa procedez?
Incadrarea in gradul de invaliditate se face, dupa o prealabila examinare medicala, de medici specilizati grupati in Comisii de expertiza medicala a capacitatii de munca. Numai acestia sunt autorizati sa emita decizia medicala de incadrare intr-un grad de handicap. Cu aceasta decizie mergeti apoi la Casa de Pensii in vederea depunerii dosarului pentru pensia de invaliditate gradul stabilit de Comisie.
Mergeti la Casa de Pensii arondata domiciului mamei dvs si solicitati indrumare spre un medic expert in asigurari sociale!
Procedura de urmata este sintetizata in Art. 71 din Lega nr. 263/2010 privind sistemul unitara de pensii publice:
"(1) Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale, iar in cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), de catre comisiile de expertiza medicomilitara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
(2) Pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului, sau, dupa caz, la comisiile de expertiza medicomilitara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
(3) In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca. "
Medicul expert al asigurarilor sociale emite decizii de incadrare in grad de invaliditate, nu decizii de incadrare in grad de handicap. Incadrarea in grad de handicap este reglementata prin Legea nr. 448/2006 si nu are legatura cu acordarea pensiei de invaliditate.
Casele teritoriale de pensii nu au atributii in sensul indrumarii persoanelor cu afectiuni catre medicii experti ai asigurarilor sociale. De trimitere si de toate documentele medicale necesare se ocupa medicul de familie sau, in absenta acestuia, medicul sub a carui ingrijire directa se afla bolnavul.