avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionar - cumul potrivit Legii nr. 329/2009
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionar - cumul potrivit Legii nr. 329/2009

buna ziua,
la o institutie publica este un pensionar care cumuleaza pensia mai mare decat venitul mediu brut care a stat la baza fundamentarii bugetului asigurarilor sociale pe anul 2009 cu salariul. nu a anuntat institutia prin declaratia obligatorie si a cumulat pana in zilele noastre pensia cu salariul. ce e de facut? vine itm si ce patim?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:52, 15 Ianuarie 2012
Pentru incalcarea obligatiei prevazute la art. 18 si la art. 19 alin. (3) si (4) din Legea nr.329/2009 angajatorul poate fi sanctionat contraventional cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei. ...

Legea nr.329/2009 prevede :
Art. 18
(1) Pensionarii prevazuti la art. 17 alin. (2) lit. a) care desfasoara activitati profesionale pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire in functie au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentului capitol, sa isi exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (2) lit. b) au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data survenirii situatiei de cumul, sa isi exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Art. 19
........
(3) In cazul in care nivelul venitului realizat din pensiile nete cumulate este mai mare decat nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, persoana are obligatia de a-si exprima optiunea, in scris, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentului capitol, cu privire la mentinerea in plata a pensiei fata de cuantumul careia, potrivit art. 17, este permis cumulul.
(4) Prevederile alin. (3) se aplica si persoanelor prevazute la art. 17 alin. (2) lit. b), acestea avand obligatia de a-si exprima optiunea in termen de 15 zile de la data survenirii situatiei de imposibilitate a exercitarii cumulului.

Art. 20
Neindeplinirea obligatiei privind exprimarea optiunii in termenul prevazut la art. 18 si la art. 19 alin. (3) si (4) constituie cauza de incetare de drept a raporturilor de munca stabilite in baza contractului individual de munca sau a actului de numire in functie, precum si a raporturilor de serviciu.

In speta , ii inceteaza de drept raportul de munca / de serviciu ...
multumesc, freelis!
precizare: pensionarul a fost incadrat cu conventie civila pentru plata cu ora (este profesor). banuiesc ca se iau in considerare veniturile in baza conventiei, ca fiind venituri asmilate salariilor. problema e ca nu i s-a incetat de drept contractul acela, ci a prestat in continuare activitate. se poate inceta retroactiv sau....cum se face?
Nu se poate inceta de drept un astfel de c.i.m. ... activitatea desfasurata in baza unuia stfel de contract nu confera prestaorului calitatea de salariat sai angajat ... este vorba despre un raport juridic civil supus Codului Civil si nu despre un raport de munca sau de serviciu ..

In speta, nu sunt incidente prevederile Legii nr.329/2009 in acest caz ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacerea cim a unei persoane care cumuleaza salariul cu pensia ContSters229751 ContSters229751 Cum se poate desface cim unui angajat care cumuleaza salariul cu pensia? Care este baza legala, mentionez ca nu ni se aplica legea salarizarii, suntem ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie salariu la bugetari amliliana amliliana daca sunt pensionata pentru limita de varsta si lucrez in domeniul bugetar, imi pot continua activitatea (pensia + salariul nu depasesc venitul mediu pe ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie salariu Iulian.Popa Iulian.Popa Buna ziua, As dori sa stiu daca legea interzice cumulul pensie -salariu in cazul unei companii de stat?Bineinteles ca nu vorbesc despre CCM,care poate ... (vezi toată discuția)