Pentru incalcarea obligatiei prevazute la art. 18 si la art. 19 alin. (3) si (4) din Legea nr.329/2009 angajatorul poate fi sanctionat contraventional cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei. ...
Legea nr.329/2009 prevede :
Art. 18
(1) Pensionarii prevazuti la art. 17 alin. (2) lit. a) care desfasoara activitati profesionale pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire in functie au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentului capitol, sa isi exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (2) lit. b) au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data survenirii situatiei de cumul, sa isi exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Art. 19
........
(3) In cazul in care nivelul venitului realizat din pensiile nete cumulate este mai mare decat nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, persoana are obligatia de a-si exprima optiunea, in scris, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentului capitol, cu privire la mentinerea in plata a pensiei fata de cuantumul careia, potrivit art. 17, este permis cumulul.
(4) Prevederile alin. (3) se aplica si persoanelor prevazute la art. 17 alin. (2) lit. b), acestea avand obligatia de a-si exprima optiunea in termen de 15 zile de la data survenirii situatiei de imposibilitate a exercitarii cumulului.
Art. 20
Neindeplinirea obligatiei privind exprimarea optiunii in termenul prevazut la art. 18 si la art. 19 alin. (3) si (4) constituie cauza de incetare de drept a raporturilor de munca stabilite in baza contractului individual de munca sau a actului de numire in functie, precum si a raporturilor de serviciu.
In speta , ii inceteaza de drept raportul de munca / de serviciu ...
multumesc, freelis!
precizare: pensionarul a fost incadrat cu conventie civila pentru plata cu ora (este profesor). banuiesc ca se iau in considerare veniturile in baza conventiei, ca fiind venituri asmilate salariilor. problema e ca nu i s-a incetat de drept contractul acela, ci a prestat in continuare activitate. se poate inceta retroactiv sau....cum se face?
Nu se poate inceta de drept un astfel de c.i.m. ... activitatea desfasurata in baza unuia stfel de contract nu confera prestaorului calitatea de salariat sai angajat ... este vorba despre un raport juridic civil supus Codului Civil si nu despre un raport de munca sau de serviciu ..
In speta, nu sunt incidente prevederile Legii nr.329/2009 in acest caz ....