avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cumul pensie salariu la bugetari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cumul pensie salariu la bugetari

daca sunt pensionata pentru limita de varsta si lucrez in domeniul bugetar, imi pot continua activitatea (pensia + salariul nu depasesc venitul mediu pe economie)? Problema este ca in CM se spune ca odata cu pensionarea, automat se desface contractul de munca si asta inseamna in domeniul bugetar ca postul este blocat. Atunci cum imi pot continua activitatea, asa cum imi da dreptul Legea 329/2010?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:16, 9 Mai 2013
Legea nr. 329/2009
ART. 17
(1) Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca,
raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ teritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile persoanelor care:
a) la data intrarii in vigoare a prezentului capitol sunt pensionari cumularzi;
b) dupa data intrarii in vigoare a prezentului capitol devin pensionari cumularzi.

ART. 18
(1) Pensionarii prevazuti la art. 17 alin. (2) lit. a) care desfasoara activitati profesionale pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire in functie au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentului capitol, sa isi exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (2) lit. b) au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data survenirii situatiei de cumul, sa isi exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Avand in vedere cele mai sus mentionate de dvs - salariul nu depasesc venitul mediu pe economie - si prevederile legale citate , reiese ca puteti cumula pensia cu salariul ...
Stiu ca pot cumula pensia cu salariul... problema este cum se poate face asta legal? Lucrez intr-un domeniu bugetar si la momentul pensionarii, Codul Muncii spune ca mi se desface contractul de munca de drept. In momentul incetarii contractului de munca, fiind in domeniul bugetar, postul mi se blocheaza. Dar legea 329 spune ca am dreptul sa-mi continui activitatea... dar cum?
Se inceteaza vechiul c.i.m. si se va incheia altul nou , in conditiile prevazute de lege.
ce fel de contract, dupa ce postul se blocheaza?
Se poate incheia orice tip de c.i.m. ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functionar public - cumul pensie cu salariu Vali1961 Vali1961 In 2004 am fost pensionat anticipat din MApN.Din 2007 a trebuit sa renunt la pensie,caci m-am angajat ca functionar public cu statut special la MJ.In prezent ... (vezi toată discuția)
Angajare pensionar la stat Justitiarul711 Justitiarul711 Un pensionar la limita de varsta din minerit se poate angaja la stat? Mentionez ca are varsta de 48 de ani. (vezi toată discuția)
Cumul pensie cu salariu machis machis Mai este in vigoare interdictia de a cumula pensia cu salariul daca acaesta depaseste o anumita valoare ? (vezi toată discuția)