avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Functionar public - cumul pensie cu salariu
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Functionar public - cumul pensie cu salariu

In 2004 am fost pensionat anticipat din MApN.Din 2007 a trebuit sa renunt la pensie,caci m-am angajat ca functionar public cu statut special la MJ.In prezent pot solicita cumulul pensiei cu salariul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:41, 29 Septembrie 2014
In sectorul bugetar , puteti cumula pensia cu salariul numai daca pensia neta nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

In prezent, salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 2298 lei .

art.17 din Legea 329/2009:
(1) Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrative teritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile persoanelor care:
a) la data intrarii in vigoare a prezentului capitol sunt pensionari cumularzi;
b) dupa data intrarii in vigoare a prezentului capitol devin pensionari cumularzi.


Asadar, daca aveti o pensie neta sub valoarea de 2298 lei, atunci puteti cumula pensia cu salariul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare pensionar la stat Justitiarul711 Justitiarul711 Un pensionar la limita de varsta din minerit se poate angaja la stat? Mentionez ca are varsta de 48 de ani. (vezi toată discuția)
Cumularea pensiei cu salariul cristeaion cristeaion un coleg cadru didactic implineste in februarie varsta de pensionare si doreste sa prelungeasca contractul cu trei ani cu aprobarea Consiliului de ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie-salariu maria_55 maria_55 Buna ziua! Sunt profesor si ar trebui sa ma pensionez la limita de varsta (65 ani) in martie 2015. As putea functiona pana la sfarsitul anului scolar (iunie ... (vezi toată discuția)