avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cumularea pensiei cu salariul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cumularea pensiei cu salariul

un coleg cadru didactic implineste in februarie varsta de pensionare si doreste sa prelungeasca contractul cu trei ani cu aprobarea Consiliului de Administratie dar intreaba daca are aceasta aprobare si face dosar de pensionare mai beneficiaza si de salariu si de pensie ?
multumim
Cel mai recent răspuns: cristeaion , utilizator 18:20, 1 Octombrie 2014
In sectorul bugetar, cumulul pensiei cu salariu este posibil numai daca pensia neta nu depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

In prezent, salariul mediu are o valoare de 2298 lei.

Art. 17. - Legea 329/2009
(1) Beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate, dacă nivelul acesteia nu depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile persoanelor care:
a) la data intrării în vigoare a prezentului capitol sunt pensionari cumularzi;
b) după data intrării în vigoare a prezentului capitol devin pensionari cumularzi.
multumesc frumos.in invatamant salariile nete nu depasesc 1700 lei . Deci ?
1. Nu este vorba de salariul net al dvs. ci ca pensia neta a dvs. sa nu fie mai mare de 2298 lei.

2. Pensia neta = pensia bruta - (impozit + CASS).
Sigur daca salariul este de 1700 - 1800 pensia nu poate fi mai mare in niciun caz , nici bruta nu ajunge la 2298 . Va multumesc pentru promptitudinea raspunsurilor dar eu ca director al unitatii scolare nu pot sa lamuresc problema colegului .Este sigur acesta ca daca solicita iesirea la pensie pentru limita de varsta si are aprobarea CA nu intervine ISJ cu alta decizie de incadrare pe postul acestuia ? Inca odata va multumesc si va felicit pentru bunavointa de a raspunde prompt la orice solicitare a noastra .
Intr-adevar, la un asa salariu, pensia nu poate fi mai mare.

Chiar daca are aprobarea ISJ , va trebui organizat un nou examen sau concurs.

Alte discuții în legătură

Functionar public - cumul pensie cu salariu Vali1961 Vali1961 In 2004 am fost pensionat anticipat din MApN.Din 2007 a trebuit sa renunt la pensie,caci m-am angajat ca functionar public cu statut special la MJ.In prezent ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie-salariu maria_55 maria_55 Buna ziua! Sunt profesor si ar trebui sa ma pensionez la limita de varsta (65 ani) in martie 2015. As putea functiona pana la sfarsitul anului scolar (iunie ... (vezi toată discuția)
Angajare pensionar la stat Justitiarul711 Justitiarul711 Un pensionar la limita de varsta din minerit se poate angaja la stat? Mentionez ca are varsta de 48 de ani. (vezi toată discuția)