avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi

Curs practic de implementare e-Factură / e-Transport. Reguli de aplicare și discuții practice. Vezi detalii și participă → 

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul pensie-salariu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul pensie-salariu

Buna ziua!
Sunt profesor si ar trebui sa ma pensionez la limita de varsta (65 ani) in martie 2015. As putea functiona pana la sfarsitul anului scolar (iunie 2015) si sa beneficiez de cumulul pensiei cu salariul? multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:10, 2 Octombrie 2014
Cumulul pensiei cu salariu in sectorul bugetar este posibil numai daca nivelul pensiei nete nu depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

art.17 din Legea nr.329/2009:
(1) Beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate, dacă nivelul acesteia nu depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile persoanelor care:
a) la data intrării în vigoare a prezentului capitol sunt pensionari cumularzi;
b) după data intrării în vigoare a prezentului capitol devin pensionari cumularzi.

Pentru 2014, nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2298 lei.

Astfel, daca pensia neta primita este sub aceasta valoare atunci puteti cumula pensia cu salariul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functionar public - cumul pensie cu salariu Vali1961 Vali1961 In 2004 am fost pensionat anticipat din MApN.Din 2007 a trebuit sa renunt la pensie,caci m-am angajat ca functionar public cu statut special la MJ.In prezent ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie cu salariu machis machis Mai este in vigoare interdictia de a cumula pensia cu salariul daca acaesta depaseste o anumita valoare ? (vezi toată discuția)
Cumularea pensiei cu salariul cristeaion cristeaion un coleg cadru didactic implineste in februarie varsta de pensionare si doreste sa prelungeasca contractul cu trei ani cu aprobarea Consiliului de ... (vezi toată discuția)