1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.
3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati atutorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.
5. - Despre problema recenzorilor-someri s-a discutat mult pe acest forum, la momentul respectiv, dar nici o autoritate a statului nu a dat un raspuns, nici pro nici contra, si asa s-au ivit situatiile in care recenzorilor-someri li s-a incetata plata indemnizatiei de somaj.
- Din punct de vedere al legii activitatea in baza unei conventii civile nu este o activitate autorizata, conform legii, cum am aratat mai sus.
- Trebuia ca dvs., inainte sa semnati conventia civila, sa intrebati si la Agentia de Somaj si pe cei cu care ati semnat conventia daca pierdeti sau nu indemnizatia de somaj.
6. Daca considerati ca s-a facut o ilegalitate puteti contesta decizia AJOFM de incetare a platii indemnizatie de somaj la Tribunal, in termenul precizat in decizie.