avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa CCC - post desfiintat de angajator
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa CCC - post desfiintat de angajator

Buna ziua as dori si eu sa stiu mai pe etape care ar fi pasii ce trebuie urmati la reintoarcerea din CCC(mentionez ca in timpul CCC acea functie pe care am lucrat a fost desfiintata) pentru a putea intra in somaj???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:37, 15 Ianuarie 2012
1. Pe timpuil cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelei unitati dar nu mai prestati munca si nu primeati salariu.

2. Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. Deoarece a fost desfiintat locul de munca al dvs., inscris in CIM, angajatorul trebuie sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

4. Sa nu faceti cerere de incetare a CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) sau sa demisionati (art.81 din Codul muncii) ca nu veti mai putea beneficia de indemnizatie de somaj.
Etapele ar fi :
1. Se face cerere de reluare a activitatii ...
2. In baza cererii, angajatorul va emite decizia de incetare a suspendarii si de reluare a activitatii ...
3. Daca vi s-a desfiintat postul , atunci angajatorul va va comunica instiintarea de preaviz
4. La terminarea preavizului vi se va emiste si comunica decizia de concediere ...
Eu am facut cererea de intoarcere in munca si am cerut postul acelasi pe care l-am avut inainte de CCC.
Am primit raspuns de la firma ca postul meu a fost desfiintat cat eu am fost in CCC+act aditional de incetare a suspendarii CIM si ei mi-au oferit un alt post inferior ierarhic si d.p.d.v. mterial pe care l-am refuzat pentru ca aveam tot dreptul sa-l refuz, ei trebuind sa-mi ofere un post echivalent.
Si mi-au spus sa ma prezint la munca luni pt preaviz de 15 zile. Si maine dimi o sa primesc hartia de preaviz din partea lor(angajatorului)
Este OK cum am procedat pana in momentul de fata???
1. Este bine pana aici numai ca durata preavizului este de cel putin 20 de zile lucratoare.

2. Iata ce spune Codul muncii:

Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
...
Intr-adevar, revenirea la munca dupa CCC se face pe acelasi loc de munca sau pe un psot echivalent ... dar in cazul concedierii in baza art.65 C.mun., angajatorul nu este obligat sa va ofere un alt loc de munca vacant.....

In art. 76 alin. 1 lit. b Codul Muncii se prevede obligatia angajatorului de a cuprinde în decizia de concediere durata preavizului . Reglementarea are un caracter imperativ, statuând obligatia angajatorului de a stabili si, implicit, de a acorda un termen de preaviz în cazul concedierilor întemeiate pe dispozitiile art. 65 Codul Muncii.
Neîndeplinirea acestei obligatii produce o vatamare salariatului, prin pierderea vechimii în munca aferenta perioadei de preaviz ...

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj dupa crestere copil mira27 mira27 Buna ziua. Daca am fost in crestere copil de la 3 la 4 ani, mai pot beneficia de indemnizatie somaj? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Incetare concediu crestere copil si daca exista posibilitatea de a intra in somaj xyz10092010 xyz10092010 tocmai ce am terminat concediul de crestere copil si as dori sa intru in somaj (firma fiind a mamei si nu o sa mai aiba activitate), va rog sa-mi spuneti daca ... (vezi toată discuția)
Revenirea la munca din concediu de crestere a copilului cetina cetina Care este procedura pe care trebuie sa o parcurga angajatorul la revenirea unui angajat din CIC? Contractul de munca este suspendat in perioada de 31.10.2010 - ... (vezi toată discuția)