avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

buna ziua .
sotul este in concediu de crestere copil si doreste sa inceapa treaba.
pot intra eu in concediu de crestere?
Ordinul MMFPS 1474/2011 spune:

Situatie:
Părinţii care, între ei, doresc să îşi schimbe opţiunea pentru indemnizaţie pentru creşterea copilului pe perioada în care beneficiază de acest drept.

Solutie:
Potrivit prevederilor art. 2 alin. (7) din OUG nr. 111/2010, odată făcută opţiunea, aceasta nu mai poate fi schimbată. Deşi este un drept individual, decizia de a avea un copil, cât şi deciziile ulterioare privind creşterea, îngrijirea şi educarea acestuia sunt luate în comun de părinţii/reprezentanţii legali ai copilului, în conformitate cu prevederile Codului familiei. Prin urmare, se aplică această regulă şi în situaţia deciziei/opţiunii exprimate în cazul concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
Potriviit Ordinului nr.1474/2011 :
10. Părinţii care, între ei, doresc să îşi schimbe opţiunea pentru indemnizaţia pentru crestererea copilului pe perioada în care beneficiază de acest drept

Potrivit prevederilor art. 2 alin. (7) din OUG nr. 111/2010, odată făcută opţiunea, aceasta nu mai poate fi schimbată. Deşi este un drept individual , decizia de a avea un copil, cât şi deciziile ulterioare privind creşterea, îngrijirea şi educarea acestuia sunt luate în comun de părinţii, reprezentanţii legali ai copilului, în conformitate cu prevederile legale. Prin urmare, se aplică această regulă şi în situaţia deciziei/opţiunii exprimate în cazul concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Se pare ca acest raspuns dat de Ministerul Muncii a dat o interpretare largita a art.2 alin.7 din OUG nr.111/2010 , desi la prima citire s-ar interpreta ca este vorba doar despre optiunea dintre CCC de 1 ani si CCC de doi ani.
Ultima modificare: Duminică, 15 Ianuarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
deci se poate sau nu?
multumesc
Ar fi doua pareri :
- MMPS care spune ca nu se poate
sau
- eu am o parere contrara celor sustinute de Ministerul Muncii ... deoarece art.2 alin din OUG nr.111/2010 consider ca se refera la optiunea de alegerea dintre CCC cu durata de 1 an si CCC cu durata de 2 ani si nicidecum la optiunea care dintre cei doi parinti sa beneficieze de indemnizatia pentru CCC...

Daca intrebati la AJPS cred ca vor merge pe raspunsul dat de MMPS prin acel Ordin ...

Cand a intrat sotul dvs in CCC?
Ultima modificare: Duminică, 15 Ianuarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
din 15 august copilul fiind nascut in 22 mai
multumesc

Alte discuții în legătură

Poate intra tatal in ccc? mihaelaa.roxana mihaelaa.roxana AS DORI SA VA INTREB DACA SE POATE CA UNUL DIN PARINTI SA FACA SCHIMB CU CELALT IN CONCEDIU POST NATAL.ADICA DACA SOTIA ESTE IN POST NATAL DE CATEVA LUNI SA ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului, stimulent de insertie, concediu de paternitate apoi indemnizatie de somaj? chiribitan chiribitan Copilul are 5 luni si am optat pt indemnizatie pana la 1 an.M-am reintors la serviciu si mi-am facut dosarul pt acordarea de stimulent.Sotul o sa intre in ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului adiba adiba 1. OUG 148/2005 este abrogata? 2. Poate continua celalalt parinte CCC al copilui in cazul reluarii activitatii de catre primul? Bineinteles ca cei 2 parinti ... (vezi toată discuția)