Copilul are 5 luni si am optat pt indemnizatie pana la 1 an.M-am reintors la serviciu si mi-am facut dosarul pt acordarea de stimulent.Sotul o sa intre in somaj de la 1 aprilie(trebuie sa intre in somaj pt acordarea de plati compensatorii- fabrica se inchide).Se poate ca dupa intrarea in somaj de la 1 mai sa intrerup stimulentul ,sa merg la serviciu si el sa intrerupa somajul si sa i-a paternitate pana la 1 an , apoi sa continue cu somajul?
1. Da, eu zic ca se poate asa cum spuneti dvs. desi Ordinul MMFPS 1474/2011 spune altfel:
Situatie:
Părinţii care, între ei, doresc să îşi schimbe opţiunea pentru indemnizaţie pentru creşterea copilului pe perioada în care beneficiază de acest drept.
Solutie:
Potrivit prevederilor art. 2 alin. (7) din OUG nr. 111/2010, odată făcută opţiunea, aceasta nu mai poate fi schimbată. Deşi este un drept individual, decizia de a avea un copil, cât şi deciziile ulterioare privind creşterea, îngrijirea şi educarea acestuia sunt luate în comun de părinţii/reprezentanţii legali ai copilului, în conformitate cu prevederile Codului familiei. Prin urmare, se aplică această regulă şi în situaţia deciziei/opţiunii exprimate în cazul concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
2. - De aceea ar fi bine sa intrebati si direct la Agentia Judeteana pentru Plati si Insoectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
- Prevederea din Ordinul 1474/2011 este o "inventie", acest aspect nefiind specificat in OUG 111/2010.
Buna ziua,
sined
Ma aflu in concediu de ingrijire a copilului pana la varsta de 2 ani,prev de art 2/1/b din OUG 111/2010,in baza optiunii mele la data nasterii ... (vezi toată discuția)