avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Competenta teritoriala
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Competenta teritoriala

Paratul - institutie de invatamant superior de drept privat, cu sediul in Bucuresti, asimilata unei autoritati publice centrale, a invocat exceptia necompetentei teritoriale in procesul civil avand ca obiect : pretentii.
Reclamantul a depus cererea de chemare in judecata la domiciliul sau.
Solutia instantei de judecata : admite exceptia si declina competenta judecatoriei de la sediul paratului.
Nu se pot aplica prevederile art 7 si 8 cpc, avand in vedere ca sunt indeplinite conditiile prevazute : instanta locului unde pârâtul are o îndeletnicire profesionala (are si la domiciliul reclamantului), respectiv pentru actele încheiate de reprezentanta unei persoane juridice este competenta si instanta de la sediul reprezentantei (contractul incheiat cat si plata s-au efectuat la domiciliuil reclamantului) ???
Cu multumiri !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:09, 15 Ianuarie 2012
Art.5 C.proc.civ. reglementeaza competenta teritoriala de drept comun ... Cererea se face la instanta domiciliului paratului.
Norma dă glas principiului “actor sequitur forum rei”, în sensul că reclamantul este acela care trebuie să se deplaseze la instanţa în a cărei circumscripţie teritorială domiciliază pârâtul, şi nu pârâtul la instanţa domiciliului reclamantului.

Art. 7
Cererea impotriva unei persoane juridice de drept privat se face la instanta sediului ei principal. .....


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declinarea competentei catacata2011 catacata2011 Va rog foarte mult sa ma ajutati cu o nelamurire,,si anume: daca eu in calitate de parat intr-un proces pt incredintare minor,,avand domiciliul stabil in x ... (vezi toată discuția)
Locul divortului elisabeta5 elisabeta5 Va rog sa-mi spuneti unde trebuie introdus divortul daca ultimul domiciliu comun si casatoria au fost in Ploiesti iar acum eu locuiesc in Constanta si sotul in ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie de concediere(demisie) mihai251979 mihai251979 Buna seara! Am fost angajatul unei societati (constructii) in perioada 01.01-22.07.2009 ,cand am fost anuntat ca nu mai sunt angajatul acesteia,contractul ... (vezi toată discuția)