avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Am locuit impreuna cu sotia intr-o casa primita de ea de la parintii sai si dezvoltata si modernizata de noi. Acum am hotarat sa divortam. Am doua intrebari
1. daca am dreptul sa stau in aceiasi locuinta cu ea pana la finalizarea divortului fiindca deocamdata nu am alte posibilitati si
2. cam cat dureaza divortul tinand cont ca avem copii.
va multumesc
1. divortul nu are nicio legatura cu un eventual partaj; aveti tot dreptul sa ramaneti in continuare in acea locuinta;
2. aproximativ 2-3 termene de judecata.
Conform Noului cod civil, chiar daca aveti copii minori puteti sa divortati si la notar.
Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la:
- numele de familie pe care să îl poarte după divorţ,
- exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi,
- stabilirea locuinţei copiilor după divorţ,
- modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii,
- precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.
Cererea de divorţ se depune de soţi împreună. Notarul public înregistrează cererea şi le acordă un termen de reflecţie de 30 de zile. In acest termen se face si ascultarea minorilor (daca sunt peste 10 ani) si raportul psihosocial.
Deci, in 31 de zile terminati (daca va intelegeti pe aspectele mentionate mai sus)
Daca nu, notarul va indruma la instanta.
Casa dobandita prin mostenire reprezinta bun propriu.
Prin urmare, daca nu exista nicio intelegere cu privire la locuirea in acest imobil ,dumneavoastra nu aveti niciun drept cu privire la respectiva locuinta.

Daca , insa , prin aportul dumneavoastra, in calitate de soti, s-a sporit valoarea bunului imobil, prin acte de conservare si de administrare , aveti un drept de creanta , care poate valorificat printr-o suma de bani (acest drept este supus prescriptiei extinctive, fiind aplicabil, asadar, termenul de prescriptie de trei ani ).

Cu privire la desfacerea casatoriei prin divort, indiferent de durata relatiei , instanta poate lua act de acordul sotilor cu privire la acest capat al cererii, dar si cu privire la exercitarea autoritatii parintesti, aa exercitarii unui program de vizitare , la plata pensiei de intretinere .

Procesul va avea o durata mai mica , daca va fi perfectata o tranzactie , care va constuti continutul dispozitivului , parte a hotararii judecatoresti.


Altminteri, in vederea stabilrii situatie de fapt, va fi administrat un probatoriu mai amplu, constiuit din martori (rudele pana la gradul al patrulea, inclusiv, cu exceptia descendentilor pot da o declaratie in procesele de stare civila si de divort ), inscrisuri , interogatoriu si ancheta psihosociala.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț Paleciuc Loredana Paleciuc Loredana Bună dimineața! Se poate divorța prin notar cu doi copii minori? Care sunt procedurile? Va mulțumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Buna ziua ! in legatura ku un divort la notar ! maryusel24 maryusel24 explicati-mi si mie ce beneficii si ce ar trebuii sa trec in actul notarial daca sunt de accord sa-i dau mamei custodia copilului ! sau ce inseamna exact ... (vezi toată discuția)