avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Restituire taxa auto
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Restituire taxa auto

Buna ziua,
Am cumparat in 2007 un VW Passat fabricatie 2005 pentru care am platit in 30.07.2011 suma de 5427 Ron.
Am facut cerere de restituire a taxei catre Administratia Finantelor Publice Brasov in data de 20.03.2008 si nu am primit nici un raspuns.
Mai pot recupera taxa?
Ce pot face?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 13:47, 16 Ianuarie 2012
Trebuie sa formulati o actiune in contencios administrativ pe care sa o depuneti la Tribunalul in raza careia se afla Administratia Finantelor unde ati achitat taxa. Veti avea castig de cauza intrucat la data cand ati achitat aceasta taxa ea era nelegala si discriminatorie. Faptul ca acum s-a modificat legea nu va afecteaza intrucat ea nu retroactiveaza, adica nu se aplica raporturilor juridice nascute anterior intrarii ei in vigoare, ci numai raporturilor juridice care se vor naste ulterior intrarii in vigoare a legii. Un alt principiu de drept este acela ca raportului juridic se aplica legea existenta la momentul nasterii lui. Concluzia este ca, la momentul platii taxei ea era nelegala si discriminatorie, prin urmare trebuie restituita, legea noua neaplicandu-se raporturilor juridice anterioare.
Atentie ,insa ca la actele care urmeaza sa le depuneti la tribunal este necesar sa probati raspunsul comunicat de catre DGFP
Astfel ca primul pas este sa formulati cerere la DGFP,asteptati termenul de 45 de zile in care autoritatea are obligatia sa comunice raspuns
Numai in situatia in care DGFP comunica raspuns negativ,,pentru recuperare diferenta suma achitata,puteti continua procedura de actionare in justitie prin formulare de plangere la tribunalul teritorial responsabil domiciliului dvs
Avand un numar de inregistrare a cereri de restituire a taxei din data de 20.03.2008 ,neprimind nici un raspuns trebuie sa refac cererea sau sa cer raspuns la cererea deja depusa.
alinaborza a scris:

Trebuie sa formulati o actiune in contencios administrativ pe care sa o depuneti la Tribunalul in raza careia se afla Administratia Finantelor unde ati achitat taxa. Veti avea castig de cauza intrucat la data cand ati achitat aceasta taxa ea era nelegala si discriminatorie. Faptul ca acum s-a modificat legea nu va afecteaza intrucat ea nu retroactiveaza, adica nu se aplica raporturilor juridice nascute anterior intrarii ei in vigoare, ci numai raporturilor juridice care se vor naste ulterior intrarii in vigoare a legii. Un alt principiu de drept este acela ca raportului juridic se aplica legea existenta la momentul nasterii lui. Concluzia este ca, la momentul platii taxei ea era nelegala si discriminatorie, prin urmare trebuie restituita, legea noua neaplicandu-se raporturilor juridice anterioare.

Cu scuzele de rigoare, poate nu inteleg eu bine dar din art. 12 alin. 1 din Legea 9/2012 eu asa vad ca aceasta lege se aplica si retroactiv, sau nu e constitutional acest text de lege ?:"ART. 12
(1) În cazul în care taxa pe poluare pentru autovehicule achitată de către contribuabili începând cu 1 iulie 2008 până la data intrării în vigoare a prezentei legi, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008, aprobată prin Legea nr. 140/2011, cu modificările şi completările ulterioare, este mai mare decât taxa rezultată din aplicarea prezentelor prevederi privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, calculată în lei la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul înmatriculării în România, se pot restitui sumele reprezentând diferenţa de taxă plătită"
Taxa a fost platita la data de 30.07.2007 si era "taxa speciala pt.prima inmatriculare in Romania".

Alte discuții în legătură

Taxa poluare Raluka_T Raluka_T Buna dimineata. In anul 2008- 29 feb- am achizitionat o masina prin Leasing, in luna martie sau aprilie 2008 am platit taxa de poluare, pot sa recuperez ceva ... (vezi toată discuția)
Taxa prima inmatriculare butnarsimonaelena butnarsimonaelena In octombrie 2007 am achizitionat pe firma un ford mondeo, in leasing, si in noiembrie 2007 am achitat taxa de prima inmatriculare pe care nu am recuperat-o. ... (vezi toată discuția)
Am vindut masina.mai pot recupera taxa auto? mirel-d mirel-d in ianuarie 2010 am platit taxa (83 milioane la acea data) la o masina pe care ulterior am vandut-o. Mai pot recupera taxa de poluare? Care sunt pasii de urmat ... (vezi toată discuția)