avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1120 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa poluare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa poluare

Buna dimineata.
In anul 2008- 29 feb- am achizitionat o masina prin Leasing, in luna martie sau aprilie 2008 am platit taxa de poluare, pot sa recuperez ceva din suma platita atunci?
Va multumesc anticipat
Raluca
Cel mai recent răspuns: Alina Borza , Avocat 10:59, 17 Ianuarie 2012
Conform art. 12 alin. (1) din noua lege privind taxa auto, nu vi se ofera posibilitatea recuperarii diferentei dintre cele doua taxe, intrucat in articolul sus mentionat se stipuleaza destul de clar categoria de contribuabili care au achitat taxa auto la vremea respectiva, adica "incepand cu 1 iulie 2008 pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi", ori dvs. ati platit taxa in martie sau aprilie.

Art. 12
(1) In cazul in care taxa pe poluare pentru autovehicule achitata de catre contribuabili incepand cu 1 iulie 2008 pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, aprobata prin Legea nr. 140/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, este mai mare decat taxa rezultata din aplicarea prezentelor prevederi privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, calculata in lei la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul inmatricularii in Romania, se pot restitui sumele reprezentand diferenta de taxa platita, numai catre titularul obligatiei de plata, pe baza procedurii stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
Daca veti sta statul in judecata printr-o actiune in contencios administrativ parerea mea este ca se poate. De ce: la momentul platii taxei, ea era nelegala si discriminatorie iar principiul de drept spune ca legea aplicabila este cea de la momentul nasterii raportului juridic. Prin urmare legea aplicabila iun cazul dvs este cea de la momentul platii, lege care era nelegala. Un alt aspect este acela ca legea nu retroactiveaza, adica nu se aplica raporturilor juridice nascute anterior intrarii ei in vigoare, ci numai raporturilor juridice viitoare, ceea ce inseamna ca noua lege a taxei auto nu se aplica taxelor achitate in temeiul Codului fiscal si OG 50 din 2008. Plus ca o solutie contrara, de a nu avea castig de cauza in instanta privind recuperarea taxei, ar da nastere la discriminare intre justitiabilii care au achitat taxa de plouare in acea perioada si care au dat statul in judceata inainte de intarea in vigoare a noii legi si care au avut castig de cauza in instanta, si justiabilii care au achitat taxa de plouare dar nu au formulat actiuni in instanta inainte de aparitia acestei legi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire taxa auto BucurCristian BucurCristian Buna ziua, Am cumparat in 2007 un VW Passat fabricatie 2005 pentru care am platit in 30.07.2011 suma de 5427 Ron. Am facut cerere de restituire a taxei catre ... (vezi toată discuția)
Pot sa recuperez taxa de poluare? dacidaci dacidaci Buna seara Am achizitionat in 26.07.2008 un Iveco din Germania si in data de 24.09.2008 am achitat taxa de poluare in valoare de 5.294,00 ron la Adm. sct. 4. ... (vezi toată discuția)
Radiere auto ComisarMiclovan ComisarMiclovan :))Cu sitma si urari de LA MULTI ANI! Am 2 intrebari re. la ultima \"regelementare\"a taxei auto : 1. daca [b]radiez[/b] masina se mai plateste aceasta ... (vezi toată discuția)