avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de ingrijire a copilului = indemnizatie cat ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de ingrijire a copilului = indemnizatie cat si pe ce perioada?

Buna ziua,

va rog sa ma ajutati sa inteleg cateva aspecte cu privire la Concediul si indemnizatia de ingrijre a copilului astfel incat sa pot lua cea mai buna decizie (nu mai inteleg nimic din ordonanta si modificarile ei).
Cazul meu este urmatorul: in perioada 3 ianuarie - 5 mai 2012 sunt in concediu prenatal /postnatal . Dupa data de 5 mai 2012 voi intra in concediu de ingrijire a copilului.
Trebuie sa aleg una din cele 2 variante:
1. daca aleg de la inceput concediul de 1 an
- voi primi 75 % din venitul net?
- in perioada acestui an sau la finalul acestui an pot sa aleg sa stau in concediu de ingrijire a copilului si al 2-lea an sau trebuie sa aleg de la inceput 2 ani?

2. daca aleg de la inceput concediul de 2 ani
- cat este indemnizatia pentru primul an ? dar pentru al 2-lea an?
- ma pot razgandi si dupa primul an sa revin la birou? in acest caz primesc cei 500 ron pe tot parcursul celui de al 2-lea an?

Multumesc anticipat.





Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:27, 16 Ianuarie 2012
OUG nr.111/2010 prevede >
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1^1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.

In prezent, ISR are o valoare de 500 lei ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului Crisxtn Crisxtn buna ziua am o mare nelamurile in legatura cu cele doua variante legate de indemnizatia de crestere a copilului: daca aleg varianta un an plafonul a ramas ... (vezi toată discuția)
Calcul cic medeeam78 medeeam78 Buna ziua... Trebuie sa depun dosarul pentru concediul de cresterea si ingrijirea copilului si cei de la primarie nu au stiut sa imi raspunda la o intrebare... ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului cori58wuc cori58wuc ccc este platit 2 ani?(ccc fiind acordat din data de 1 ian 2012) (vezi toată discuția)