Pe la sfarsitul anului trecut, presa din Chisinau a scris despre o conditie care li se pune celor care solicita redobandirea cetateniei romana in baza art. 11 din Legea 21/1991. Concret, nu sunt acceptati sa depuna juramantul de credinta la consulatele romanesti cei care nu stiu "suficient de bine" limba romana. Juramantul este acesta:„Jur să fiu devotat patriei şi poporului român, să apăr drepturile şi interesele naţionale, să respect Constituţia şi legile României". Problema nu este textul juramantului pe care si un necunoscator de limba ar putea sa-l invete pe de rost, dupa ce i s-a trasus si i-a inteles sensul. dar o functionara oarecare, de la un ghiseu consular, are competenta sa stabileasca la ce nivel sunt cunostiintele lingvistice. Desi, in aparenta, speţa pare ssimpla, ea este mult mai complexa.Intr-adevar, se considera ca un gest de politete elementara sa cunosti limba statului a carui cetatenie o soliciti. In acest context, art. 8 din legea 21/1991 contine rigori exprese: "C. Prin acordare la cerere
ART. 8
(1) Cetăţenia română se poate acorda, la cerere, persoanei fără cetăţenie sau cetăţeanului străin, dacă îndeplineşte următoarele condiţii:
a) s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deşi nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condiţiile legii pe teritoriul statului român de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit şi convieţuieşte cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei;
b) dovedeşte, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român, nu întreprinde sau sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale şi declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acţiuni;
c) a împlinit vârsta de 18 ani;
d) are asigurate în România mijloace legale pentru o existenţă decentă, în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul străinilor;
e) este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român;
f) cunoaşte limba română şi posedă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială;
g) cunoaşte prevederile Constituţiei României şi imnul naţional" Dar cazul basarabenilor, bucovinenilor si al altor descendenti din fosti romani inainte de 1940 se inscrie la art. 11 din Lege, articol care nu mai prevede oblligativitatea cunoasterii limbii si culturii romane. ("
ART. 11
(1) Persoanele care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţii acestora până la gradul III, la cerere, pot redobândi sau li se poate acorda cetăţenia română, cu posibilitatea păstrării cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) şi e).". Acest artcol se refera la cei care au pierdut cetatenia romana din motive neimputabile lor. Daca un moldovean a fost deportat in Siberia dupa ce Armata Rosie a intrat in Basarabia, copii si nepotii lui nascuti acolo, nu au invatat decat ruseste. Asta inseamna ca ei nu mai au dreptul sa redobandeasca cetatenia bunicului lor, cetatenie l care el nu a renuntat niciodata, ci i s-a luat pur si simplu. Se pare ca, pe aceste considerente, interviul prealabil obtonerii dosarului de cetatenie a fost suprimat de legiuitor pentru cei vizati de art. 11.
Cum comentati masura luata de o institutie care trateaza aceste dosare?
Daca este o masura ilegala, un avocat ar putea sa-i ajute pe cei in cauza sa actioneze in instanta persoanele care le ingradesc un drept?
In ce domeniu al Dreptului ati incadra procedura de depunere a juramantului? (civil, administrativ, constitutional etc.)
Cum credeti ca ar trebui sa depuna juramantul un surdo-mut?
Mi se pare de bun simt ca cei care depun juramantul sa stie limba romana. Legea stabileste ca juramantul se depune in limba nationala deci consulii sunt indreptatiti sa indeparteze din sala unde se depune juramantul pe cei care nu vorbesc limba romana.
Pot sa va spun ca in scurta mea activitate pe care am desfasurat-o ca secretar III la Ambasada din Chisinau am vazut foarte multe persoane care depuneau dosarele de catatenie fara sa fi avut cunostinte minime de limba sau pur si simplu refuzau sa vorbeasca in romana chiar si in fata consulului dar la juramant erau scosi din sala doar cei care nu stiau o boaba de limba romaneasca (sau moldoveneasca :)), spuneti-i cum vreti).
Surdo-mutii depun juramantul prin interpret mimico-gestual, în limba romana.
Cum credeti ca ar trebui sa depuna juramantul un surdo-mut?
Pentru autentificarea declaratiilor necesare constituirii dosarului se aplica dispozitiile art. 61 din Legea 36/1995: Declaratia de vointa a surdului, mutului sau surdomutului, stiutori de carte, se va da in scris in fata notarului public, prin inscrierea de catre parte, inaintea semnaturii, a mentiunii "consimt la prezentul act, pe care l-am citit".
Daca surdul, mutul sau surdomutul se gasesc din orice motiv in imposibilitate de a scrie, declaratia de vointa se va lua prin interpret.
Pentru a lua consimtamantul unui nevazator, notarul public va intreba daca a auzit bine cand i s-a citit inscrisul si daca cele auzite reprezinta voinţa sa, consemnand acestea in incheierea de autentificare.
Dupa aprobarea dosarului si emiterea ordinului presedintelui ANC sunt incidente dispozitiile art. 21 alin. (4) din Legea 21/1991: Persoana care nu poate depune juramantul de credinta fata de Romania din cauza unui handicap permanent sau a unei boli cronice obtine cetatenia romana de la data emiterii ordinului presedintelui Autoritatii Nationale pentru Cetatenie de acordare sau, dupa caz, de redobandire a cetateniei romane, pe baza cererii si a inscrisurilor medicale, transmise in acest sens, personal sau prin reprezentantul legal ori conventional cu mandat special, pana la data finalizarii procedurii de acordare sau, dupa caz, de redobandire a cetateniei. Cererea adresata Comisiei privind eliberarea certificatului de cetatenie poate fi formulata in termen de un an de la data luarii la cunostinta a termenului de depunere a juramantului de credinta.
Domnule avocat,
Nu va contrazic pentru ca, in principiu, asa cum am scris si in subiectul de baza, aveti dreptate. Dar tot nu ati comentat nimic despre prevederile art. 11 care nu fac referire la obligatia cunoasterii limbii si culturii (asa cum cere art. 8, existand si o bibliografie in acest sens). In R. Moldova mai exista multe localitati unde majoritatea covarsitoare a locuitorilor sunt rusi sau ucraineni. Este firesc ca putinii moldoveni din aceste localitati sa vorbeasca numai ruseste, nu neaparat dintr-o fobie fata de limba romana, dar din motive practice, pentru a se descurca in comunitatea in care traiesc. Moldovenii vor avea nevoie de timp (si de ajutor romanesc concret) pentru a se debrasa de niste influente care au modificat, timp de un secol si jumatate, modul lor de gandire. Sa inteleg ca acei moldoveni, chiar daca sunt urmasii unor fosti cetateni romani, nu pot beneficia de prevederile art. 11 din Lege? Ce parere aveti de ungurii din anumite judete care au cetatenia romana pentru ca s-au nascut in Romania, dar care refuza sa vorbeasca romaneste. Constitutia noasstra prevede ca "limba oficiala IN Romania este limba romana". Daca ei fac cerere de redobandire cu mentinerea domiciliului in strainatate(Rusiaa, Ucraina, Moldova) unde e problema?
Art. 13
(1) Cererea de acordare sau, dupa caz, de redobandire a cetateniei romane se formuleaza in limba romana, se adreseaza Comisiei pentru cetatenie si se depune personal sau, in cazuri temeinic justificate, prin mandatar cu procura speciala si autentica la sediul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, fiind insotita de acte care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege.
(2) Cererile de redobandire sau de acordare a cetateniei romane intemeiate pe dispozitiile art. 10 alin. (1) si art. 11 pot fi depuse si la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale Romaniei. In cazul in care cererile au fost depuse la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale Romaniei, acestea vor fi trimise de indata Comisiei pentru cetatenie din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie.
Din cate stiu, limba de stat este moldoveneasca, deci cetatenii moldoveni ar trebui sa o stie. Oricat de interetnica este rusa.
UNII dintre cetatenii moldoveni care au cetatenie romana incalca grav Constitutia Romaniei,fara sa fiu judecat, mi s-a intamplat de multe ori in strainatate si anume
-punctul 8 din art 8 din legea 21/1991
-să apăr drepturile şi interesele naţionale, să respect Constituţia şi legile României".(habar nu au ce inseamna)
toate aceste si multe altele sunt luate in deradere.Am incercat sa vorbesc cu ei si am fost injurat ca la usa cortului intr-o limba asa zisa modoveneasca(moldo-rusa)
Multi dintre acesti cetateni sunt o rusine pentru istoria si viitorul Romaniei,dar sa nu uitam ca multi basarabeni isi iubesc originile si neamul,printre ei ma aflu si eu...
concluzie:modalitatea de acordare a cetateniei romane trebuie sa fie cu mult mai stricta!
va urez numai bine!