Intr-un bloc de 3 scari sunt 3 asociatii de proprietari, care au fost infiintate acum 15 ani. Inainte era o singura asociatie pentru tot blocul.
Furnizorul de apa a facut canal la fiecare scara si a pus contor la fiecare asociatie.
Furnizorul de caldura si apa calda nu a schimbat instalatia. De la capatul blocului porneste o conducta prin subsol, iar la fiecare scara este pus contor.
In caz ca aceasta conducta se sparge, asociatiile nu inregistreaza pierderi pentru ca este pana in contoare, dar produce pagube asociatie fiind vorba de apa calda.
Asociatiile considera ca aceasta conducta nu le apartine .
Acelasi lucru se intampla cu conducta de caldura, cu diferenta ca pentru aceasta conducta are un singur contoar la intrarea in bloc. Nu am inteles pe ce baza factureaza fiecarei asociatii.
Ce putem face?
Sa mergem la furnizorul de apa calda si caldura cu o petitie?
Legal ,fiecare imobil trebuie sa detina un bransament tehnic prevazut si cu aparat de contorizare individuala,in baza caruia lunar asociatia de proprietari si reprezentantul furnizorului de servicii preiau indexul de consum
Este eronata sustinerea conform careia "in caz ca aceasta conducta se sparge...
asociatile nu inregistreaza pierderi ",de vreme ce dvs precizati ca fiecare asociatie "la fiecare scara este pus contor"...daca conducta se sparge dupa primul,dupa al doilea sau al treilea contor,aparatul de contorizat consum va inregistra respectiva pierdere...
Daca cele 3 asociatii detin numar identic de consumatori individuali,posibil ca facturarea agentului termic sa se repartizeze in mod egal ,impartind la 3 consumul facturat de gigacalorimetrul de bransament
Mergeti la furnizorul de agent termic si vedeti de unde incepe proprietatea fiecarei scari si unde se termina proprietatea furnizorului.
Intr-adevar este o problema foarte importanta si trebuie sa aveti aceste precizari bine stabilite, daca nu cumva le aveti deja in contractele cu furnizorul.
La AC facturarea se face pe contorul de scara, la caldura facturarea se face la nivel bransament de bloc, urmand ca cele trei asociatii sa colaboreze intre ele ca sa-si imparta consumul, fie pe cota-parte indiviza global pe condominiu, daca nu sunt contorizate cu repartitoare....sau global pe intreg condominiul, in functie de consum si repartizat apoi pe fiecare scara (asociatie) in parte.