avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sunt angajata la societatea mea, cine imi plateste ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sunt angajata la societatea mea, cine imi plateste concediul prenatal?

Buna ziua,
Sunt angajata la societatea mea si in ultimele 3 luni am fost in concediu prenatal.
Vreau si eu sa stiu cand ,unde si cine imi plateste concediul medical?
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa aplice legea, sa-l sanctioneze pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.
lilyana21 a scris:

Buna ziua,
Sunt angajata la societatea mea si in ultimele 3 luni am fost in concediu prenatal.
Vreau si eu sa stiu cand ,unde si cine imi plateste concediul medical?

ART.36(3),lit.a si c din OUG158/2005:

(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de către:
a) angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă,
pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B
(A. desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau în baza raportului de serviciu;
B. desfăşoară activităţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autorităţii executive,
legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o
organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în
condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la lit. A;)
......
c) casa de asigurări de sănătate, până la data de 10 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul medical, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (2) şi pentru persoanele
prevăzute la art. 23 alin. (2) şi la art. 32.
(b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management)

Daca sunteti angajata a societatii pe baza unui contract de munca plata cm se face de catre angajator,respectiv societate,odata cu plata drepturilor salariale din luna in care ati beneficiat de cm, daca sunteti administrator sau manager si lucrati pe c.deadministrare sau management,atunci plata se face de casa de sanatate,pana in data de 10 a lunii urmatoare celei in care ati beneficiat de cm.
Deci,desfasurand activitate in propria firma,platitorul cm precum s data platii cm va diferi in functie de natura raportului de munca pe care il aveti cu firma dvs.,respectiv contract de munca,sau contract de administrare/management.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2012
ContSters136493, utilizator
sunt administrator la firma mea.stiu ca normal trebuie sa iau bani din firma sa ma platesc singura practic,dar stiam ca angajatorul recupereaza acesti bani de la casa de asigurari deoarece concediile medicale sunt platite de ei.contabila a inregistrat concediile medicale dar banii de la casa de asigurari unde ii primesc?contabila nu stie ca nu a mai inregisrat de foarte mult timp concedii medicale iar eu am societatea nou infiintata si nu stiu pre multe.

~~~~~~~~~~

eu sunt propriul angajator deoarece sunt administrator,este societatea mea.Eu stiam ca banii de pe concedii medicale sunt platiti de casa de asigurari si asta era dilema mea de unde iau eu acesti bani pe concedii?
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Nu ati precizat daca:
- sunteti angajata cu contract individual de munca (CIM);
- sunteti numita administrator de AGA (fara CIM).

2. In al doilea caz trebuia sa incheiati contract de asigurare sociala cu Casa de Asigurari de Sanatate pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate.
lilyana21 a scris:

sunt administrator la firma mea.stiu ca normal trebuie sa iau bani din firma sa ma platesc singura practic,dar stiam ca angajatorul recupereaza acesti bani de la casa de asigurari deoarece concediile medicale sunt platite de ei.contabila a inregistrat concediile medicale dar banii de la casa de asigurari unde ii primesc?contabila nu stie ca nu a mai inregisrat de foarte mult timp concedii medicale iar eu am societatea nou infiintata si nu stiu pre multe.

Sa presupunem ca sunteti angajata cu contract de munca pe functia de administrator,in societatea dvs.In acest caz,contabila va calculeaza indemnizatia corespunzatoare.
ART. 76din Norme 60/32 de aplicare a OUG 158/2005 precizeaza de unde se achita aceste ind. de cm:
Sumele reprezentând indemnizaţii, care se plătesc asiguraţilor şi care, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, se reţin de către plătitor din contribuţiile pentru concedii şi indemnizaţii datorate pentru luna respectivă.
#M5
ART. 77
(1) Sumele reprezentând indemnizaţii plătite de către angajatori asiguraţilor, care depăşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivă, se recuperează din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinaţie.
(2) Pentru recuperarea sumelor reprezentând indemnizaţii achitate care depăşesc obligaţia lunară de plată a contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, angajatorul depune la registratura casei de asigurări de sănătate solicitarea scrisă conform modelului prevăzut în anexa nr. 12, la care se ataşează Centralizatorul privind certificatele de concediu medical prevăzut în anexa nr. 18, precum şi, după caz, dovada achitării contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, pentru perioada anterioară pentru care se solicită restituirea

Deci,din suma ce o aveti de virat (0,85%din fd. de salarii)pt. concedii si indemnizatii de boala pe luna in care se achita cm ul, contabila va vira mai putin valoarea indemnizatiei de cm.si de aici se plateste concediul.In caz ca sunt mai multe cm uri si valoarea lor depaseste valoarea contributiei de virat,se procedeaza ca la al(2).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediului medical radubr radubr In cat timp de la predarea concediilor medicale societatea este obligata de lege sa efectueze plata acestora? Cui trebuie sa ma adresez pentru a-mi primi ... (vezi toată discuția)
Refuzul platii cm RocsanaP RocsanaP Buna ziua, va rog frumos daca ma puteti ajuta si pe mine, eu sunt in CM de o luna pentru risc de sarcina, cand am fost sa imi iau salariul mi-au spus ca nu ... (vezi toată discuția)
Refuzarea platii concediului medical danieladragutza danieladragutza Buna ziua,sunt insarcinata in luna a-8-a,angajata la un magazin,in momentul de fata sunt in c.prenatal,am beneficiat de cm in perioada 21-31 martie.Angajatorul ... (vezi toată discuția)