lilyana21 a scris:
Buna ziua,
Sunt angajata la societatea mea si in ultimele 3 luni am fost in concediu prenatal.
Vreau si eu sa stiu cand ,unde si cine imi plateste concediul medical?
ART.36(3),lit.a si c din OUG158/2005:
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de către:
a) angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă,
pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B(A.
desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau în baza raportului de serviciu;
B. desfăşoară activităţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autorităţii executive,
legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o
organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în
condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la lit. A;)
......
c)
casa de asigurări de sănătate, până la data de 10 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul medical, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (2) şi pentru persoanele
prevăzute la art. 23 alin. (2) şi la art. 32.(b)
administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management)
Daca sunteti angajata a societatii pe baza unui contract de munca plata cm se face de catre angajator,respectiv societate,odata cu plata drepturilor salariale din luna in care ati beneficiat de cm, daca sunteti administrator sau manager si lucrati pe c.deadministrare sau management,atunci plata se face de casa de sanatate,pana in data de 10 a lunii urmatoare celei in care ati beneficiat de cm.
Deci,desfasurand activitate in propria firma,platitorul cm precum s data platii cm va diferi in functie de natura raportului de munca pe care il aveti cu firma dvs.,respectiv contract de munca,sau contract de administrare/management.