Cu placere!
Pentru 2012 Codul fiscal in vigoare este disponibil la adresa:
[ link extern ]
Dupa cum vedeti la art.38 sunt prevazute cheltuieli deductibile fara a se preciza o limita. Iar cheltuielile cu transportul de persoane includ si transportul in caz de urgenta sau situatii de forta majora cu taxiul.
La art.39 sunt prevazute cheltuielile cu deductibilitate limitata - printre care "...contravalorii transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costului prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul, pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora...". Nu se prevede o limita de deductibilitate pentru profesiile libere.
Spuneti ca ati auzit ca ar fi cheltuieli de lux; poate ca unii profesionisti cheltuie cu nemiluita pe taxi pana ajung pe pierdere ani la rand. In aceste conditii normal ca sunt chemati la control de inspectorii financiari de la ANAF si considerati dubiosi.
Pentru a va inregistra aceste cheltuieli ca deductibile in registrul de incasari si plati:
1. Solicitati factura fiscala, care sa insoteasca bonul fiscal;
2. Completati un DECONT DE CHELTUIELI pentru deplasari externe in care inregistrati seria si numerele bonurilor fiscale, ruta si valoarea acestora, pentru deplasari in interes profesional.
Mai curand se deduc si carburantii la masinile care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii de productie, limitat in proportie de 50% din valoarea acestora, diferenta ramanand nedeductibila.
www.avocatnet.ro/content/art...
De ce sa va abtineti sa mergeti cu taxi in anumite momente din moment ce colegii dvs de breasla circula comozi in masinile personale in interesul afaceriilor lor si-si deduc jumatate din pretul carburantilor?
Daca aceste argumente nu raspund intru totul asteptarilor dvs., mergeti la AF din raza teritoriala a domiciliului si intrebati. Am auzit colegi care au primit interpretari diferite de la diferiti inspectori financiari din tara cu privire la aceste probleme...
Succes si va asteptam dupa, cu interpretarea locala!