avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj succesoral

Buna seara. Am nevoie de un sfat pentru rezolvarea unei probleme personale. tatal meu, matusa mea si bunica mea detin in codevalmasie un imobil. Matusa nu doreste sa se faca succesiunea dupa bunicul meu, care a decedat de mai bine de 10 ani. Cum as putea sa fac ca imobilul sa intre in patrimoniul meu in conditiile in care momentan nu am bani ca sa o despagubesc pe matusa? In lipsa succesiunii dupa bunicul meu as putea face un contract de renta viagera cu bunica ? Ori, ce contract ati recomanda, care este mai putin anulabil in instanta ?

Mentionez ca matusa a oferit varianta despagubirii tatalui meu, insa nu prea agreem acesta varianta, in conditiile in care bunica mea este intretinuta de tatal meu.

Va rog sa ma indrumati! Si cer sfaturi doar de la cei priceputi in aceasta materie. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 18:25, 17 Ianuarie 2012
Deschideti succesiunea ,este singura varianta.
Imobilul poate ajunge in patrimoniul dvs. doar prin act de instrainare legal intocmit la biroul notarial, dupa ce in prealabil s-a dezbatut succesiunea si dupa bunic, iar toti coproprietarii vor accepta sa va instraineze dvs. imobilul. Daca matusa nu vrea sa dezbata succesiunea prin intelegere, la notariat, tatal dvs. poate initia procedura in instanta si se va dezbate pe aceasta cale.
Dar bunica nu poate instraina prin donatie,uzufruct viager sau orice act notarial cota ei de 1/2 din imobil? fara partajul succesoral pe instanta?
Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2012
cafea1, utilizator
Ca sa instraineze prin act notarial trebuie realizate documentatia cadastrala si intabularea, iar aceste formalitati nu se pot indeplini fara a clarifica situatia juridica a intregului imobil (respectiv, succesiunea dupa bunic).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suntem doi frați și deținem un teren extravilan, cu titlul ... Alexandru9876 Alexandru9876 Suntem doi frați și deținem un teren extravilan, cu titlul de proprietate pe numele bunicului. Nu mai exista alți moștenitori în afara de noi doi, ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza? vicar vicar Buna ziua, Problema mea este urmatoarea: Parintii tataului meu au o locuinta la bloc( bunicul meu a murit cu mult timp in urma,bunica de aproape 1 ... (vezi toată discuția)
Împărțire bunuri MirelaIonela MirelaIonela Bunicul meu pe al cărui nume este actul de proprietate este decedat, la fel si sotia, el avea 2 copii : tatăl meu (decedat) si inca o fata. Si eu mai am o ... (vezi toată discuția)