avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită natura termenului de validare a popririi
Discuție deschisă în Executare silită

natura termenului de validare a popririi

termenul de 3 luni prevazut in art.460 alin.(1) C.proc.civ. pentru formularea cererii de validare a popririi este un termen de decadere sau un termen prohibitiv/dilatoriu ?
as dori, in masura in care in aveti un raspuns cu corespondent in interpretari date de catre intantele judecatoresti in solutiile pronuntate sa indicati aceste hotarari judecatoresti, in special cele pronuntate de I.C.C.J., daca este posibil.
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 17:35, 22 Februarie 2012
v-am gasit tot pe forumul executari silite in topicul din 7.01.2011:
titlu executoriu impotriva statului - Validarea popririi - tert poprit Trezoreria - calitate procesuala pasiva


b) (...) " În ce priveste exceptia tardivitatii formularii cererii de validare a opririi,instanta de fond a retinut corect ca termenul de 3 luni prev. de art.460 c.pr.civ. împiedica formularea cererii de perimare înainte de împlinirea lui. Aceasta rezulta din însasi economia textului, ca tertul poprit trebuie sa-si îndeplineasca obligatiile ce-i revin pentru efectuarea popririi, si daca nu-si îndeplineste aceste obligatii în termenul de 3 luni de la data la care trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate fi sesizata instanta de executare în vederea validarii popririi. Nu sunt aplicabile acestui termen dispozitiile art. 103 c.pr.civ., termenul prevazut de art. 460 c.pr.civ. nefiind un termen de decadere, doar de la data împlinirii acestui termen existând posibilitatea sesizarii instantei pentru validarea popririi" (sentinta civila nr. 1648/2008 a Judecatoriei Medias) , deci n-as vorbi despre o decadere aici.Am gasit mai multe decizii in acelasi spirit, o actiune de validare a popririi introdusa inainte de termenul de 3 luni va fi respinsa ca prematur introdusa.



da...cunosc aceasta hotarare judecatoreasca a Judecatoriei Medias care vine sa confirme parerea mea cu privire la aceasta problema, in plus exista si sent.civ.Nr.804/23.06.2010 a Judecatoriei Mizil sau dec.civ.Nr.237/13.05.2009 a Curtii de Apel Alba Iulia, insa nu cunosc daca exista si hotarare a I.C.C.J. in care sa se fi pronuntat in aceasta privinta...
Astept un raspuns de la cei care au cunostinta despre existenta unei astfel de hotarari.
Multumesc,
:))))))))))))))....
Am avut de a face cu situatia asta. Legea este ambigua si lasa loc de interpretari, pentru simplu fapt ca nu specifica tocmai daca este un termen de decadere sau prohibitoriu. Unele instante au acceptat validarea, altele nu.
'' creditorul, debitorul sau organul de executare, in termen de 3 luni de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi.''
Aici intervine intrebarea: in termen de 3 luni sa se faca actiunea, sau dupa 3 luni. Logic, ar fi ca dupa 3 luni, dar unde este sanctiunea de perimare din lege?
da
chiar nimeni nu are cunostinta de o hotarare favorabila a I.C.C.J ???
Domnule....nici judecatorii nu stiu, iti garantez eu asta, fiecare interpreteaza cum il duce minte. Logic avand lucrurile si situatiile cu care m-am confruntat eu:
- salariatul, isi ia banii sa zicem pe 15 ale lunii, eu trimit adresa de poprire tertului-angajatorului pe salariul debitorului pe 15 si ajunge la angajator pe 16 sau 17. Astept o zi doua si ii fac validare angajatorului????? Caci....cum ar fi interpretata legea in felul asta, termen de prescriptie a validarii, cele 3 luni, imaginati-va cati angajatori ar mai dori sa aiba angajati......debitori la banca :)))))) caci toti si-ar dori ca patronul sa le plateasca debitele. DECI, ABSURD! M-am certat cu multi pe subiectul asta...cine are creier, bine, cine nu...NU!

Alte discuții în legătură

Art.460(1) cod procedura civila uzoni istvan uzoni istvan Este corecta interpretarea că: Termenul de 3 luni prevăzut de art.460 din Codul de procedură civilă este un termen prohibitiv, care împiedică formularea ... (vezi toată discuția)
Validarea popririi ContSters183043 ContSters183043 Cum se depune validarea popririi si cine o poate depune? De asemenea in ce termen de la efectuarea popririi se poate depune si unde se face acest lucru? (vezi toată discuția)
Refuz infiinare poprire eagle_free eagle_free Daca un angajator refuza sa infiinteze poprire asupra veniturilor unui salariat, la solicitarea unei institutii creditoare, ce masuri poate lua respectiva ... (vezi toată discuția)