avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie cu acordul partilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie cu acordul partilor

Buna ziua,

Le-am trimis pe mail angajatorilor demisia cu art 55 lit b din codul muncii si le-am cerut angajatorilor sa imi dea nr de inregistrare, ei mi-au comunicat telefonic ca doresc sa respect preaviz de 20 zile. Ma tem ca voi sta 20 de zile in preaviz dupa care vor da un raspuns ca nu sunt de acord cu demisia cu acordul partilor si atunci va trebui sa o iau de la capat si sa depun iar demisie din motive personale si sa stau alte 20 zile. Ce pot face???
Totodata preavizul ce presupune, cate ore din cele 9 de program trebuie sa stau la serviciu?? Stiam ceva ca pot lucra jumatate de norma si restul sa o folosesc pt a-mi cauta de lucru, este adevarat??
Eu lucrez la firma asta din noiembrie deci as avea dreptul la 4 zile de concediu de odihna , se pot scadea aceste zile din preaviz? Cand trebuie patronii sa imi trimita decizia de incetare a activitatii??? Va rog mult sa ma sfatuiti si in privinta salariului, desi sunt platita cu salariul minim sunt sigura ca imi vor opri ultima lichidare drept pedeapsa, se poate sa imi opresc salariul din incasari sau sa refuz sa predau incasarile pana cand nu imi primesc salariul??Exista vreo modalitate legala sa ma sustrag acestui preaviz?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:07, 18 Ianuarie 2012
1. Demisia nu este reglementata de art.55 lit.b C.mun.

2. Articolul respectiv se refera la incetarea c.i.m. cu acordul partilor .... situatie in care nu se acorda preaviz.

3. Daca cererea dvs se ia in considerare ca fiind o demisie (?) , atunci in perioada de preaviz timpul de munca este cel mentionat in c.i.m. si nu este redus ...

4. Decizia de incetare a c.i.m. se emite la data incetarii c.i.m. ... daca incetarea are loc prin demisie cu preaviz, atunci aceasta se va emite la sfarsitul perioadei de preaviz.
Va rog, as mai dori o opinie, nu am inteles nimic.
Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2012
petru3, utilizator
petru3, ar fi trebuit sa multumiti mai intai lui freeelis pentru raspunsul profesionist si foarte clar, dar, o sa incerc sa intervin mai pe intelesul dvs., urmarind sirul intrebarilor:
1. in cerere ati invocat 2 temeiuri legale de incetare a contractului individual de munca (cim): demisia (presupune preaviz) si art. 55 b (acordul partilor).
2. angajatorul a ales din cererea dvs. ce l-a avantajat - adica demisia dvs. care presupune efectuarea unui preaviz de 20 zile lucratoare - asa cum e mentionat in cim.
3. angajatorul nu a ales incetarea cim cu art.55 b - acordul partilor- probabil postul dvs. nu poate fi vacant pana la angajarea altei persoane. In cele 20 de zile are posibilitatea sa isi gaseasca alta persoana dar si dvs. sa va gasiti un alt loc de munca.
4. Preavizul presupune respectarea tuturor drepturilor si obligatiilor stipulate in contractul individual de munca (cim) - de ambele parti. Nu este un preaviz acordat de angajator ca in cazul concedierii individuale (intrare in somaj) in care aveati dreptul sa absentati 4 ore/zi , 20 zile lucratoare sau sa cumulati 8 ore/zi , 10 zile lucratoare, desigur cu respectarea procedurii de concediere individuala.
Dvs. aveti obligatia sa urmati programul normal de munca pana la sfarsitul preavizului.
5. Inregistrati la secretariat cererea dvs. care contine rezolutia angajatorului si faceti o copie dupa aceasta. Rezolutia trebuia sa cuprinda data certa de sfarsit de preaviz si, in acelasi timp, de incetare a cim.
6. Daca aveti dreptul la 4 zile de concediu de odihna, cu cerere inaintata angajatorului, obtineti aprobarea acestuia. In caz contrar, trebuie sa vi se plateasca c/valoarea zilelor cuvenite si neefectuate la data incetarii cim sau, la data stabilita in cim la care se face lichidarea drepturilor salariale.
7. Angajatorul e obligat sa va emita decizia de incetare a cim la data urmatoare ultimei zile de preaviz si sa v-o predea cu semnatura de primire la data emiterii acesteia.
8. Angajatorul este obligat sa va plateasca drepturile salariale calculate pana in ultima zi de preaviz.
9. Nu aveti nici un temei legal de a va compensa drepturile salariale cu incasarile efectuate pentru firma.
10. Neefectuarea preavizului din motive neintemeiate legal, poate fi considerat un caz de indisciplina in munca si poate fi sanctionabil.

Sper sa fi inteles acum cazul dvs. si sa va fie utile explicatiile pentru a evita un conflict de munca cu angajatorul.
Va multumesc amandurora pentru lamuriri, aseara eram foarte suparata de vestea ca trebuie sa mai raman inca o luna si am fost nepoliticoasa, va rog sa ma scuzati.
Mesajele dumneavoastra m-au lamurit, dar mai am o intrebare: daca firma are sediul in alt judet, eu le-am trimis demisia pe mail, ei inca nu mi-au dat decat un raspuns verbal, desi am solicitat numar de inregistrare. O sa le mai cer odata nr si rezolutia dar daca refuza sa mi-o trimita?
Incercati sa transmiteti pe fax cu confirmarea transmiterii si luati de la dvs. (punct de lucru) un nr. de inregistrare.

Alte discuții în legătură

Preaviz demisie si recuperare restante WinstonSmith WinstonSmith Buna ziua! Mi-am dat demisia pe 12 august si am mentionat ca preaviz 20 zile calendaristice. Am luat numar de inregistrare pe demisie, dar pana la ora ... (vezi toată discuția)
Cerere incetare cim cu acordul partilor neaprobata kitty_26g kitty_26g Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o parere. In cazul in care un angajat trimite catre angajator prin fax cerere de incetare Cim cu acordul partilor, iar ... (vezi toată discuția)
Demisie perioada proba SimonaCR SimonaCR Buna-seara, Daca am contract nedterminat cu perioada de proba de 90 zile, pot sa-mi depun demisia? Trebuie sa stau in preaviz 15 zile? in preaviz se va ... (vezi toată discuția)