avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz demisie si recuperare restante
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz demisie si recuperare restante

Buna ziua!

Mi-am dat demisia pe 12 august si am mentionat ca preaviz 20 zile calendaristice. Am luat numar de inregistrare pe demisie, dar pana la ora actuala angajatorul nu a avut nici o reactie.

1. Pot considera ca au acceptat preavizul comunicat de mine?

2. Cum procedez daca doresc sa imi iau 3 zile libere la sfarsitul lunii, avand in vedere ca sunt in preaviz?

3. Ce documente trebuie sa imi dea si in ce termen, avand in vedere ca este esential sa ma angajez imediat in alta parte (am nevoie de continuitate, nu sunt eligibil pentru somaj)?

4. Ce cale / directii imi recomandati sa abordez pentru recuperarea datoriilor angajatorului catre mine (3 salarii restante + 23 de zile de concediu neefectuate)?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:57, 11 Septembrie 2013
1. Nu dvs stabiliti preavizul in cazul demisiei. Preavizul e cel prevazut in CIM, fara a depasi 20 zile lucratoare. Conf art 81alin 7 CM contr individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv. Asadar, angajatorul poate renunta la o parte din preaviz, iar CIM sa inceteze inaintea expirarii preavizului comunicat de dvs. Poate face asta oricand pana la expirarea preavizului.
2. Faceti o cerere in scris, prin care solicitati 3 zile de CFS sau CO. Depinde de angajator daca aproba sau nu.
3. Decizia de desfacere a CIM si adeverinta de vechime, care sa ateste perioada lucrata in societate, salariile avute, modificarile intervenite la CIM....Se acorda in termen de maxim 15 zile de la data solicitarii.
4. Conf art 146 alin 4 CM compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Asadar la desfacerea CIM angajatorul este obligat sa va plateasca CO neefectuat, corespunzator perioadei lucrate.
Daca nu va acorda salariile restante si nu va plateste CO neefectuat atunci aveti 3 posibilitati:
a)sesizati ITM-ul in raza careia acel angajator isi are sediul social
In sesizare se va specifica datele de identitate , precum si neplata salariului, lipsa compensarii CO de catre angajator.
b)o actiune in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa plateasca salariile.
c)consultati un mediator, conf Lg 192/2006 este obligatorie şedinţa de informare privind avantajele medierii.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-a formulat cererea de chemare in judecata), conf Lg 192/2006.
Ultima modificare: Marți, 20 August 2013
Florin Cioca, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns. In contractul meu de munca incheiat in 2007 este specificat un preaviz la demisie de 15 zile calendaristice, iar eu in demisie am specificat 20 zile calendaristice astfel incat sa inchei activitatea la 31.08.2013. Pana la ora actuala, in afara de acceptarea demisiei in sensul ca a fost inregistrata si am primit numar de inregistrare pe exemplarul meu si confirmarea verbala si prin e-mail a zilelor de CO neefectuate, angajatorul nu a avut alta reactie. Sunt aplicabile in acest caz cele 20 zile lucratoare din Codul Muncii sau pot sa consider demisia si preavizul acceptate in forma inregistrata la angajator?
1. Termenul de preaviz este cel mentionat in c.i.m., asa cum reiese din prevederile art.81 alin.4 C.mun. , si anume: Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

2. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Sunt de acord cu dvs., insa intrebarea mea se refera la faptul ca am trecut in demisie 20 zile lucratoare in loc de 15 cum este specificat in CIM, iar ei au inregistrat demisia si nu au avut obiectiuni pana acum. Este esential sa am continuitate si vreau sa evit riscul ca ei sa imi incheie contractul fara sa ma anunte, mai devreme decat am scris in demisie.
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2013
WinstonSmith, utilizator
@WinstonSmith

Angajatorul poate accepta ca notificarea dvs de incetare a CIM sa duca la incetarea CIM doar la data expirarii preavizului pe care l-ati acordat.
Insa, asa cum am mentionat mai sus, conf art 81alin 7 CM , angajatorul poate renunta integral sau doar la o parte din preaviz, iar CIM sa inceteze inaintea expirarii preavizului comunicat de dvs. Poate face asta oricand pana la expirarea preavizului.

Alte discuții în legătură

Preaviz incetare cim cu acordul partilor? i0n i0n Buna seara. Am o situatie mai delicata in familie. Un angajat al unei societati a fost pus in fata faptului implinit: pe x.06.2013 trebuie sa plece de la locul ... (vezi toată discuția)
Incetare cim dianapav dianapav Buna ziua, Data de incetare a unui preaviz pentru demisie este 31.08.2018. Este aceasta zi pontata, mai vine salariatul in 31.08.2018 la serviciu? Se opereaza ... (vezi toată discuția)
Daca mi-am dat demisia mai iau banii pe concediu? nickoll nickoll pe data de 15.06 trebuia sa intru in concediu,dar astazi 11.06.mi-am dat demisia si as dori sa stiu daca asta are vreo urmare asupra platii ... (vezi toată discuția)