Buna ziua.
Acesta este un subiect foarte taios si incurcat.
* Conform prevedrilor din ,,Ordonanta Guvernului nr. 2/2000, cu modificarile si completarile ulterioare la aricolul ,,17'', paragraful ,,2'' termenul de plata a onorariului provizoriu este de 5 (cinci ) zile de la instintarea partilor de catre instanta de judecata.- Nedepunerea onorariului provizoriu atrage nedepunerea expertizei la instanta de judecata.
**Expertiza tehnica judiciara se de pune la data fixata de instanta de judecata , putand fi preluata de partile interesat numai de la instantele de judecata sau organele abilitate care au dispus efectuarea expertizei.Instantele de judecata solicita ca expertizele sa fie depuse cu 5 zile inainte de termenul de programare a dosarului.
Pe tema onorariilor si a termenelor de depunere a expertizelor sunt multe de comentat .Daca s-ar respecta intrutotul siritul si litera legii nu ar mai fi loc de comentarii ( onorarii decente, termene de depunere a onorariilor respectate si termenele de depunere a expertizelor respectate.Este un cerc prea vicios!#-o
Va multumesc. Marin Baescu.
Termenul de plată a expertizei este de 5 zile de la dispunerea acesteia de către instanţă.Acest temen este de multe ori depăşit .Expertul a executat dispozţia instanţei dar se pare că părţile nu au înţeles să-şi achite obligaţiile faţă de munca expertului.Aşa că puteţi merge şi achita onorariul dispus, altfel intervenind de drept executarea silită.
As dori sa fac unele precizari in legatura cu cele prezentate de catre colegii de forum.
Onorariul provizoriu trebuie achitat in termen de 5 (cinci) zile de la dispunerea expertizei si desemnarea expertului. Neplata onorariului poate avea consecinta decaderii din proba (expertiza). Cu alte cuvinte, expertiza nu se mai efectueaza.
Cate un exemplar din raportul de expertiza se da partilor la primul termen dupa depunerea raportului. La acelas termen instanta comunica diferenta de onorariu ce trebuie achitata. Diferenta de onorariu trebuie platita in termen de 5 (cinci) zile de la data comunicarii raportului de expertiza si a diferentei de onorariu. Nepalta diferentei de onorariu poate avea drept consecinta suspendarea cauzei pana la achitarea diferentei de onorariu. Daca in termen de 6 luni sau un an (in functie de caracterul dosarului) nu se achita diferenta de onorariu intervine perimarea, iar instanta da o hotarare executorie prin obliga respectiva parte la plata diferentei de onorariu. Partea care trebuie sa achite diferenta de onorariu poate plati de buna voie sau prin executor judecatoresc. In acest ultim caz partea suporta si cheltuielile de executare. Exista practica judiciara in acest sens.
Taxe expertize
florescu58
Doresc sa aflu , daca taxele pentru expertize ( contabila , auto , imobiliara , valoarea unui teren ) in cazul partajului sunt fixe sau difera in functie de ... (vezi toată discuția)