avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somajul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somajul

Sefa mea doreste sa ma bage in somaj pentru cateva luni apoi sa ma reangajeze in cadrul aceleasi firme.Ce fel de somaj e recomandat?Am inteles k exista de 2 feluri.As vrea sa stiu daca in perioada de somaj beneficiez de asigurari de sanatate si daca in perioada somajului lunile se vor adauga ca vechime,caci doresc continuitate la cartea de munca(imi doresc un copil).Multumesc anticipat de raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:27, 19 Ianuarie 2012

Somajul este considerat ca vechime in munca.

Vezi: art.36/Lg76/2002 si art.99 alin 9 din OUG 9/2003 rectificata prin Lg 577/2003
Somajul nu constituie vechime in munca , ci stagiu de cotizare asimilat care se ia in considerare la stabilirea pensiei.

De asemenea, perioada in care benficieti de somaj se ia in considerare la calculul celor 12 luni prevazute in art2 alin.1 din OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, si anume:

art.2 alin.(5) din OUG nr.111/2010Ș Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu
caracter special care reglementeaza concedierile colective;
......



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor vechime Mioara Puscas Mioara Puscas Sporul de vechime se poate acorda pentru fiecare contract de munca, in cazul in care un angajat are doua contracte de munca cu timp integral ? (vezi toată discuția)
Durata somaj alynna298 alynna298 buna ziua, eu am vechime pe cartea de munca 4 ani,8 luni si 2 sapt. aceasta este vechimea calculata pana am intrat in concediu prenatal in data de 14 martie ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil Tania  D Tania D Beneficiez de indemnizatie pt cresterea copilului daca in ultimele 9 luni am fost in somaj, inainte de asta am fost angajata iar dupa ce se incheie perioada de ... (vezi toată discuția)