Cu sase luni in urma am cumparat o casa cu teren in Gherla, jud.Cluj. Actele de intabulare au fost incheiete pe baza unui extras de carte funciara, fara a mai fi efectuat masurarea suprafetei cumparate in prealabil. Dupa cumparare am constatat ca, in loc de 400 de mp, conform extrasului de carte funciara, am de fapt doar 200 de mp. In urma efectuarii unei masuratori de catre un expert autorizat, acesta a constatat ca cei 200 de mp care lipsesc au fost preluati in mod abuziv de catre stat, acum cateva zeci de ani in urma, pentru construirea unui drum national.
Avand in vedere circumstantele, as dori sa stiu daca, pentru cei 200mp de teren, am dreptul la despagubire din partea statului.
Dreptul de despagubire il are proprietarul sau mostenitorul proprietarului caruia statul i-a preluat abuziv terenul.
Cf. disp lg10/2001 si Normelor sale de applicare pentru exercitarea respectivului drept proprietarul ce v-a vandut imobilul trbuia sa mnotifice primaria Gherla in temenul prevazul de lege respectiv pana la 30 aprilie 2003 (daca nu ma insel) Dupa aceasta data dreptul de a notifica si solicita depagubirea s-a prescris prin efectul legii.
In consecinta dvs a-ti cumparat imobilul faa a face o masuratoare a terenului in prealabil si fara sa comparati suprafata rezultata cu datele din CF. Situatia nu se poate rezolva decat amiabil (proprietarul vanzator sa va inapoieze suma corespunzatoare cotei parti lipsa). Dar cum in actul de vanzare cumparare dvs ati semnat in fata notarului ca ati cumparat 400 mp situatia devine complexa ! Semnatura dvs certifica in fapt ca cunosteati valoarea si suprafata bunului imobil cumparat ! In justitie va trebui sa demonstrati ca ati fost pacalit. In primul rand vi se va cere extrasul de CF si schita terenului atasata (fisa cadastrala) in baza careia ati cumparat. Acolo erau inscrisi 400 de m p ?? Daca da atunci exista posibilitatea unei greseli cu sau fara voie a cuiva (expertul topograf in primul rand) dar si vanzatorul care nu cred ca putea ignora exproprierea a 200 mp din prop sa su a parintilor. Apelati la un avocat si neaparat la un expert topograf specializat in lucrari de cadastru. Ce pozitie are vaznzatorul terenului fata de aceasta situatie ???