avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... retragere drept de folosinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

retragere drept de folosinta

Buna ziua.

In 1997, s-a facut un contract de vanzare cumparare, prin care, dintr-un teren de 500 mp, 300 au fost vanduti. In contract mai este specificat ca la marginea dintre cei 300 mp vanduti si cei 200 mp ramasi in continuare la proprietar, o suprafata de 49 mp din cei 200 pe care NU i-a cumparat, vor fi in folosinta comuna.

Eu o sa cumpar cei 200 mp ramasi. Din acesti 200mp, 49 mp or sa ramana in continuare in folosinta comuna conform contractului de mai sus. Dupa ce cumpar, pe acesti 49 mp vreau sa construiesc un imobil.

Intrebarea mea este cum pot sa anulez aceasta folosinta comuna? cel care este cu mine in folosinta comuna vrea bani. Eu nu vreau sa ii dau pt ca nu este proprietatea lui si nu are cum sa imi vanda aceshti 49 mp, din moment ce ei sunt in proprietatea mea, pe care am si carte funciara.

Un avocat mi-a spus ca pot sa il anunt ca o sa construiesc pe aceasta suprafata si daca el nu vrea, o sa fie obligat prin lege ori sa cumpere jumatate din cei 49 mp ori sa ii cedeze.

Asadar, cum pot sa anulez aceasta folosinta comuna?

Multumesc mult.

P.S. CEI 49 MP AU CARTE FUNCIARA SEPARATA, IN PROPRIETATEA CELUI CARE ARE SI RESTUL PANA LA 200 DE MP. EU ACUM O SA CUMPAR ACEST TEREN DE 210 MP COMPUS DIN 2 PARTI, FIECARE CU CARTE FUNCIARA. PRIMA PARTE, FARA PROBLEME, 160MP SI CEALALTA, 49MP, AFLAT IN FOLOSINTA COMUNA DAR CU UN SINGUR PROPRIETAR. SCOPUL ACESTEI FOLOSINTE COMUNE A FOST PENTRU A CREA CALE DE ACCES PT AMBII VECINI. VECINUL INSA NU A FOLOSIT NICIODATA ACEASTA CALE DE ACCES, EL ARE CONSTRUIT IMOBIL PE TOATA SUPRAFATA, FARA NICI O INTRARE DIN SUPRAFATA DE FOLOSINTA COMUNA. ACESTI 49MP LA VECIN SUNT DELIMITATI DE PERETE INALT DE 5M FARA NICI O USA, EL CALEA DE ACCES O ARE DIN ALTE PARTI.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Decembrie 2008
cipriantarara, utilizator
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:10, 23 Decembrie 2008
Buna ziua.Ar trebui sa stiim care a fost motivul pentru care ati stabilit folosinta in comun a respectivei suprafete de teren
Trebuie văzută natura acelui drept de folosinţă. Este un drept întabulat în CF? Este, cumva, un drept de servitute? Dacă nu, el nu este opozabil terţilor.

Poate reveniţi cu precizări.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere anonim anonim ce ma sfatuiti? vreau sa inchei un act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere pentru un teren pe care se afla o casa in care locuiesc actualii ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate diferit de suprafata reala alexandrupot alexandrupot Fata de suprafata acordata de comisia judeteana , se poate inscrie in titlu de proprietate o suprafata mai mare si daca da ce procent ? In cazul meu s-au ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil Doina02 Doina02 O societate comerciala a cumparat la licitatie de la Directia Finantelor Publice un imobil (parter + etaj) si o suprafata aferenta de 300 mp teren. In ... (vezi toată discuția)